Virnun virallinen mielipidekirjoitus, julkaistu Aamulehdessä 24.10.2009
Tampereen kaupunki edistää nuorten paikallista ja valtakunnallista poliittista aktiivisuutta tukemalla vuosittain noin 71 000 eurolla poliittisia lapsi- ja nuorisojärjestöjä. Tilanteessa, jossa kunnat pakon edessä tekevät erilaisia säästötoimia ja jossa toisaalta poliitikkojen rahoituskytköksiä perataan lautojen höyläystapaa myöten, on aiheellista tarkastella myös tämän tuen jakoperusteita. Eri puolueiden järjestöt saavat tukea merkittävän erilaisia määriä kokoomuksen kahden nuorisojärjestön yhteensä saamasta 27 800 eurosta keskustanuorten 1 800 euroon. Vaikka tuki on tarkoitettu edistämään nuorten yhteiskunnallista toimintaa, muistuttaa se nykyisellään lähinnä puoluetukea, sillä erolla, että puoluetuen kriteerit ovat avoimia ja läpinäkyviä, kun taas nuorisojärjestöjen tuki jaetaan hyvin epämääräisin perustein.
Näitä verorahoista maksettavia tukia ei ole käytetty tehokkaasti vuosiin. Yleiskuvan Tampereen poliittisten nuorisojärjestöjen alennustilasta saa esimerkiksi hakemalla tukea saaneita järjestöjä verkosta. Poliittisista järjestöistä yli puolella ei ole hakukoneiden tavoitettavissa olevaa verkkosivustoa. Monen järjestön kohdalla paras hakuosuma on Tampereen kaupungin verkkosivusto, jossa kerrotaan tuen saajat. Tämä on täysin käsittämätöntä aikana, jolloin nuorten tärkein media ja kommunikaatioväline on internet.
Onko yhteiset rahat käytetty puolueiden vaalityöhön vai hukattu tehottomaan toimintaan? Kumpikaan vastaus ei ole tyydyttävä. Nuorisojärjestö voi osallistua vaalityöhön osana poliittista toimintaa, mutta kaupungilta saadut rahat tulee käyttää nuorison aktivointiin. Nuorisojärjestöjen rahoitus ei saa perustua pelkästään vuosikymmenten aikana vakiintuneisiin käytäntöihin, jotka monesti vaikuttavat sekoitukselta tukityöllistämistä ja piilovaalitukea.
Kaupungin on alettava vaatia tuen saajilta vastinetta. Ehdotammekin, että ensi vuodesta lähtien yli 3 000 euroa kaupungilta saavien järjestöjen on käytävä vähintään yksi tulosneuvottelu kaupungin edustajien kanssa. Neuvottelussa on asetettava selvät tavoitteet tulevan vuoden toimintaan ja seurattava edellisen vuoden tavoitteiden toteutumista. Tavoitteita voisivat olla esimerkiksi osallistuminen kaupungin tapahtumiin, nuorille avoimien poliittisten tapahtumien järjestäminen, verkkosivujen ylläpito ja toimintakertomusten sekä taloustietojen avaaminen verkossa.
Jos asialle ei tehdä mitään, kaupungin hyvät tavoitteet nuorten aktivoinnissa jäävät saavuttamatta ja uusi päättäjäpolvi oppii edellisten tavoille - veronmaksaja maksaa nuorisopäättäjien baarilaskut ja avoimuus jää juhlapuheisiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti