Tänä viikonloppuna pidettiin Vihreiden puolueristeily Vantaalla. "Risteily" tapahtui hotellissa kuivalla maalla, ympäristösyistä. Virnu oli hyvin edustettuna risteilyllä, kun paikalla oli koko hallitus ja pari muuta jäsentä. Launtaina järjestettiin kiinnostavia paneelikeskusteluita, joista itse kävin kuuntelemassa kolmea: vihreistä, etiikasta ja uskonnoista, EU:sta ja taloudesta sekä vihreästä feminismistä. Jälkimmäinen aihe jäi mieleen päällimmäiseksi.
Kenelläkään ei tunnu olevan erimielisyyttä siitä, että me Vihreissä kannatamme yhtäläisia mahdollisuuksia kaikessa toiminnassa kaikille ihmisille sukupuoleen katsomatta, vaikka kaikki eivät tältä pohjalta vielä halunneetkaan määritellä itseään feministiksi. Tietoisuus sukupuolen rakentuneisuudesta vaikutti kuitenkin vahvalta. Sukupuolia eriarvoisesti kohtelevia rakenteita on tietysti vielä paljon korjattavana, ja tässä Vihreät ovat olleetkin muita puolueita aloitteellisempia.
Vihreissä on sekä mies- että naisliike. Itselleni tuntuu vaikealta arvioida, onko niiden olemassaolo kuitenkaan ainakaan omina järjestöinään hyvä asia. Toisaalta on selvää, että sellaisina ne voivat syventyä omiin erityiskysymyksiinsä. Joihinkin yhteiskunnan ongelmakohtiin törmää todennäköisemmin, kun on mies, nainen tai jotain muuta, ja nuo erityiset kokemukset ansaitsevat mielestäni paikan, jossa niihin voidaan todella keskittyä.
Toisaalta voidaan kysyä, eikö olisi tehokkaampaa keskustella ja edistää sukupuoliasioista koko puolueen piirissä, ei erillisissä järjestöissä? Ongelma on analoginen ympäristöpolitiikan kanssa: päästäänkö parempaan lopputulokseen, jos asioita mietitään keskitetysti ja niihin kunnolla syventyen, vai niin, että yritetään saada aihe mukaan kaikkeen päätöksentekoon? Jälkimmäiseen vaihtoehtoon liittyy aina pelko siitä, että aihe hautautuu muiden asioiden alle eikä saakaan ansaitsemaansa huomiota.
Tähän dilemmaan tuskin on helppoa ratkaisua. Itse olisin taipuvainen ajattelemaan, että Vihreiden sisällä asian käsitteleminen yhdessä voisi olla viisainta. Toisaalta täytyy pitää mielessä, ettei varmaankaan ole syytä alkaa tarkoituksella ajaa alas sellaisia toimivia ryhmittymiä, jotka onnistuvat kokoamaan innostuneita ihmisiä toimimaan tärkeänä pitämänsä asian puolesta. Sellaista motivaatiota meillä on tuskin koskaan liikaa liikkeellä.
Sukupuolikysymys herätti jälkeenpäin keskustelua myös virnulaisten kesken. Mielestäni toimintamme on ollut pääasiassa tasa-arvoista, eikä jäsenkyselyssäkään tainnut ilmetä huomautettavaa asiassa. Toivon, että voimme tulevaisuudessakin edistää paitsi sukupuolten tasa-arvoa poliittisessa päätöksenteossa kiinnittämällä tarpeen tullen asiaan huomiota, mutta myös näyttää hyvää esimerkkiä vaalimalla kaikkia kunnioittavaa toimintakulttuuria ja ilmapiiriä omassa toiminnassamme.
2 kommenttia:
Hmm, voitaisiinkohan puoluetuesta suunnata rahaa kussakin puolueessa sen sukupuolen järjestölle, joka on alakynnessä jäsenrekisterissä? Ja vähemmistön prosentuaalisen osuuden mukaan, niin että lähellä 50-50-tilannetta olevissa puolueissa ei jaettaisi sukupuoli-siivelle niin paljoa rahaa kuin siinä puolueessa, jossa tilanne on vaikka 70-30?
Tällöin pitäisi tosin ottaa jotenkin huomioon myös queer-siipi, mutta sen alakynnessä oloa on vaikea arvioida, joten summan pitäisi olla jotenkin kiinteä. Vai pitäisikö? Tässä tullaan kysymykseen siitä, eristääkö tällainen erikoiskohtelu liiaksi puolueen sisällä, juuri sama, mitä tässä blogitekstissä pohdittiin... Iso HMMM!
Toinen HMMM ylipäänsä koko nais-mies-queer -jaottelusta. Jäsenemme voisivat mielestäni toimia sukupuolten eri variaatioiden tasa-arvon toteutumisen puolesta ihan yhteistuuminkin. Uskon, että näin saataisiin itse kullekin jopa laajempiakin näkökulmia.
- Leeni
Lähetä kommentti