Kirjoitus on julkaistu myös kirjoittajan omassa blogissa
Perussuomalaisten yksinkertaistuksiin perustuva, sanoisinko jopa populistinen maahanmuuttopolitiikka on saanut viime aikoina kovasti kannatusta. Taloudellisesti vaikeina aikoina ihmisten syyttävät sormet osoittavat yleensä maahanmuuttajiin, ja siksi onkin odotettavissa Perussuomalaisten kuuluvan seuraavien eduskuntavaalien voittajiin. Tämä on tiedostettu myös Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n riveissä. Niinpä myös niiden joukosta on alkanut kuulua täysin Perussuomalaisilta kopioituja yksinkertaistuksia. Voisinkin näin Timo Soinia lainatakseni todeta, että: "Kyllä on kyytiin tulijoita kun kelkka liikkuu". Viimeksi lusikkansa soppaan upotti demareiden Eero Heinäluoma, joka väläytti lauantain Huvudstadsbladetissa ettei maahanmuuton lisäämisen vastustaminen olisi rasismia vaan pelkästään järkevää. Suomi ei hänen mielestään tarvitse työperäistä maahanmuuttoa niin kauan kun maassa on työttömyyttä. Ennen vanhaan vasemmisto syyllisti työpaikkojen menetyksestä kapitalisteja. Nyt syypäinä ovat ahkerat ulkomaalaiset, joista osa saattaa viimeisimpien tilastojen valossa olla jopa paremmassa työllisyystilanteessa kuin kantaväestö.
Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat pian jäämässä eläkkeelle ja tarvitsemme nopeasti uutta työvoimaa ylläpitämään taloutemme huoltosuhdetta. Kantaväestö on vuosi vuodelta yhä koulutetumpaa ja käy entistä krantummaksi työnsä suhteen. Siksi tarvitsemme uusia tekijöitä monille arkipäiväämme ylläpitäville tärkeille aloille, esimerkiksi siivoajiksi, lehdenjakajiksi ja bussikuskeiksi. Kovin usein ei myöskään nouse tapetille se, että monet tulokkaat (etenkin aasialaiset) ovat varsin yritteliäitä. Tämä näkyy jokaisen kaupungin katukuvassa lukuisten ravintoloiden muodossa. Se että joku muuttaa tänne, perustaa yrityksen ja työllistää itsensä sekä mahdollisesti muita ei ole pois keltään suomalaiselta työttömältä – päinvastoin se kasvattaa Suomen bruttokansantuotetta. Historiankirjoja lukemalla oppii ettei maahanmuutto ole ilmiönä mitenkään uusi. Maahan- ja maastamuuttoa on tapahtunut aina. Kuinkas moni muistaa, että sellaiset Suomen ylpeydenaiheet, kuten Finlayson, Fazer ja Paulig eivät olisi koskaan syntyneet ilman maahanmuuttajia?
Turvapaikanhakijat taas leimataan tyypillisesti yhteiskunnan loisiksi, jotka tulevat ja elävät suomalaisten veronmaksajien varoilla. Kuitenkin meidän suomalaisten on hyvä myös katsoa asiassa peiliin ja pohtia omia toimiamme heidän tyollistämisekseen ja sopeuttamisekseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Pakolaisten työllistymistä ei auta heidän syrjimisensä työmarkkinoilla. He eivät monesti ole aivan perillä suomalaisista työehdoista, ja siksi heitä on myös helppo hyväksikäyttää epäreiluilla työsopimuksilla. Avainasemassa onkin kotoutuspolitiikka. Tulokkaiden kotouttaminen jää monesti puolitiehen, eivätkä monet siksi aina ymmärrä yhteiskuntamme pelisääntöjä. Tulokkaiden koulutus on tärkeää jotta he voivat ymmärtää kulttuuriamme ja sopeutua siihen sekä pärjätä työelämässä.
On kyllä totta että pakolaisten vastaanottaminen maksaa jonkin verran suomalaisille veronmaksajille. Minä olen kuitenkin valmis maksamaan hädänalaisten ihmisten auttamisesta. On mielestäni velvollisuutemme auttaa sellaisia, jotka ilman omaa syytään ovat syntyneet aivan erilaiseen maailmaan kuin me. Jos lisäksi onnistumme heidän kotouttamisessaan ja saamme heidät nopeasti työelämään, maksaa se itsensä ennen pitkää takaisin verotuloina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti