sunnuntai 20. kesäkuuta 2010
Lama se on vielä Irlannissakin - ja kova
Tulin juuri matkalta Irlannista, ja talouskriisin jälkimaininkien rajuus jotenkin kovasti yllätti. Oheisen kirkon (joka muuten mainitaan James Joycen Odysseuksessakin) toimistotiloiksi vuokraamisen ohella tuli kuultua myös kiinnostavia tilastoja:
* Maan asunnoista kolmasosa on tällä hetkellä tyhjinä
** Suuri osa näistä sijaitsee 600 hylätyllä asuinalueella, joiden tulee määritelmällisesti sisältää yli 10 taloa
** Kurja kohtalo tosin on heilläkin, jotka yhden tai kahden perheen ostovoimin pitävät jotain tällaista asuinaluetta hengissä: sähköä tai juoksevaa vettä kun ei yleensä kannata tällaisiin puolivalmiisiin yhteisöihin asentaa.
* Maan työttömyysaste on korkein saaren tilastoinnin alusta lukien (14,5 %)...
** ...ja enemmistö kansalaisista odottaa tilanteen vielä pahentuvan
Mistä tämä sitten johtuu? Matkamme aikana julkaistussa raportissa sanottiin, että kiinteistöbuumia yritettiin pitää väkisin yllä vielä aikojen tullessa ratkaisevasti huonommiksi, valtion verotulot kun olivat lähinnä riippuvaisia yritysten verojenmaksukyvystä. Tämä aiheutti sitten paineita pitää rakennusyritykset edes jotenkin vauhdissa, kun tulo- ja arvonlisäverotus oli painettu kohtuuttoman alhaiselle tasolle. Nyt näihin veroihin joka tapauksessa kohdistuu korotuspaineita, ihmisten ollessa pulassa asuntolainoineen mitä erilaisimmissa olosuhteissa. No country of millionaires anymore!, kuten kaapelitelevisiomainoskin sanoi.
Mitä tästä voi sitten oppia?
a) No ainakin sen, että verotus on paletti, jossa vähän samalla tavalla kuin yksityisissä sijoituksissa kannattaa pitää turvasatamia. Ihmisillä on taipumus saada palkkaa (noin keskimäärin) ja ostaa yleisten arvonlisäverokantojen tuotteita kovemmassakin taantumassa.
b) Ja toki sitten sen, kansainvälinen verokilpailu voi muodostaa maalle ihan samantapaisia haavoittuvuuksia kuin Suomen tapauksessa kotimaisen tuotantokoneiston keskittyminen muutamalle vientialalle. Tätä pitää tutkia vähän enemmän, mutta noin mutuna jään vain odottelemaan yhteisöverokantojen harmonisointia ihan EU-tasolla. Noin economic governmentin alkusoittona.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti