keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

EU-tason nuorisopoliittiset terveiset

Vihdoin ehtii kirjoittamaan jonkinlaisen tilityksen siitä, mitä tapahtui FYEGin vuosikokouksessa ja kevätkonferenssissa Alankomaissa, Maastrichtissa 23.-26.4. Olin siellä vieraan asemassa edustamassa VINOa ja Virnua. FYEG eli Federation of Young European Greens on Euroopan vihreiden nuorisojärjestöjen kattojärjestö. Suurin osa FYEGin jäsenjärjestöistä on kansallisten vihreiden puolueiden virallisia nuorisosiipiä, mutta erityisesti Itä-Euroopan alueelta on mukana myös aktiivisia ympäristöjärjestöjä ilman virallista statusta vihreässä puolueessa.

Tapahtuma kesti neljä päivää ja oli hengästyttävä kokemus. Kyseessä oli toinen FYEGin järjestämä tapahtuma, johon otin henkilökohtaisesti osaa - uuden tiedon ja uusien tuttujen määrä oli valtava. Lisäksi ohjelma oli tiukka ja mielenkiintoinen. Aloitimme torstaina virallisella vuosikokouksella ja uudet hallitukseen pyrkijät sekä puheenjohtajaehdokkaat (mies ja nainen) esittäytyivät. Suomesta miespuheenjohtajan pallille pyrki Markus Drake, joka kuitenkin koko viikonlopun kestäneestä ankarasta lobbauksesta huolimatta hävisi kisan bosnia-herzegovinalaiselle Gordan Isabegovicille. Tasapainottelu Itä- ja Länsi-Euroopan välillä vaikutti varmasti äänestystulokseen: ainoa naispuheenjohtajakandidaatti on hollantilainen Eline van Nistelrooij ja kaksi kolmesta miespuheenjohtajaehdokkaasta tuli lännestä (Belgia ja Suomi). Uusien ja vanhojen jäsenvaltioiden välistä tasapaino ilmeisesti koettiin tärkeäksi – lisäksi äänet jakautuivat liikaa kahden läntisen kandidaatin välillä. FYEGin uusi hallitus on siis ensimmäistä kertaa vuosiin ilman suomalaisvahvistusta, kun Teo Kortman ei enää asettunut ehdolle.

Perjantaina ja lauantaina vuosikokouksen viralliset kiemurat keskeytyivät kevätkonferenssin vuoksi. Konferenssin teema oli EU-vaalit. Keskusteluiden aiheina olivat esimerkiksi Green New Deal sekä Lissabonin sopimus. Myös se, kuinka EU saataisiin lähemmäksi kansalaisia, oli yhden paneelin aiheena. Teimme myös pienen tempauksen ja jaoimme Green New Deal-ilmapalloja ja lentolehtisiä kauniin Maastrichtin kaduilla. Asiaa vaikeutti vain hiukan se, että suurin osa vihreistä nuorista ei puhu hollantia ja lisäkysymyksiin vastaaminen oli hieman haasteellista...

Kevätkonferenssin jälkeen jatkoimme vuosikokousta lauantai-iltana. Imin innokkaasti tietoa FYEGin rakenteesta ja toimintakulttuurista. Ilmeisesti esimerkiksi yhteydenpito kansallisiin jäsenjärjestöihin ja äänensä kuuluviin saaminen Euroopan vihreässä puolueessa aiheuttavat hankaluuksia. Lisäksi budjetti on tietenkin aina liian pieni. Hakijoita FYEGin hallitukseen oli vain yksi enemmän kuin hallituspaikkoja – hallitustyöskentely on hyvin aikaavievää ja siksi kisaan ei kannata lähteä ilman pitkää etukäteisharkintaa.

Lauantai-iltana tapahtuneista hallitusvalinnoista tuli loppujen lopuksi melkoinen farssi. FYEGin säännöissä havaittiin puutteellisuuksia ja äänestysjärjestelmää jouduttiin spontaanisti muuttamaan – ja ensimmäisen ääntenlaskennan jälkeen huomattiin että suurin osa äänestäjistä ei ollut ymmärtänyt uutta äänestämisjärjestelmää. Muutaman uudelleenäänestyksen jälkeen hallitus saatiin kuitenkin valittua. Lauantain ohjelma venyi sen verran, että loppujen lopuksi olin onnellinen siitä, että olin paikalla vain vieraan statuksella ilman äänioikeutta. Väsymys esti siinä vaiheessa jo järkevän ajattelun enkä olisi varmaan saanut kirjoitettua oikeaa nimeä papereihin - onneksi Jehki ja Verna Helsingistä käyttivät VINOn äänet harkitusti ja viisaasti.

Tarkempi raportti (joka toivottavasti saadaan viimeisteltyä pian) hyväksytyistä linjapapereista - mm. abortista, romanien asemasta ja paljon keskustelua herättäneestä regionalismista - , uusista jäsenjärjestöistä ja muusta ohjelmasta löytyy VINOn wikistä http://www.vino.fi/jasenet/wiki/. FYEGin oma raportti ja yleiskokouksen sekä konferenssin pöytäkirjat löytyvät sen sijaan täältä http://www.fyeg.org/cms/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=59&Itemid=79.

Loppukaneettina kerrottakoon, että äänestyshässäkkä ei ollut ainoa jännitysmomentti Maastrichtissa: hollantilainen FYEG-aktiivi menetti pyöräonnettomuudessa muistaakseni seitsemän hammasta ja belgialainen toista miestä suudellut nuori miesaktiivi hakattiin hostellin viereisessä puistossa viimeisen illan bileiden jälkeen. Kummallekaan ei käynyt kuitenkaan kovin pahasti vaan he jatkoivat konferenssia kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Kuulin FYEGin vuosikokouksessa aikaisemmin mukana olleilta, että näin tapahtumarikasta konferenssia ei ole koskaan aikaisemmin ollut. No, tulipa koettua siis jotain ennennäkemättömän hurjaa ja tutustuttua EU-tason politiikkaan hieman käytännössä. Suosittelen – oli hauskaa!

Ei kommentteja: