perjantai 19. helmikuuta 2010

Aloita itsestäsi

Olen hieman huolissani useiden ihmisten kohdalla hämärtyneestä kyvystä käyttää erilaisia vaikutustapoja ja -kanavia, jotka heille kuuluvat. On loistavaa, että ihmiset ajattelevat ja omaavat vahvojakin mielipiteitä, mutta samalla on sääli, kuinka vähän niitä osataan kanavoida. Ilmaisussakin olisi ajoittain toivomisen varaa.
Konkreettisena esimerkkinä - ah, aina niin ihanat - sanomalehtien narisevat, piilovittuilevat, aggression täyttämät tekstiviesti-mielipidepalstat. Tässä päivänä muutamana olen ympyröinyt Aamulehden maukkaimpia. Lainauksien perään esitän kommenttini mielipiteen paremmasta kanavoinnista. (Huom. lainauksien originaali kirjoitusasu.)

"Kauppiaat väittävät, että ruuan hinta laskee. Voiko Valio kertoa minkä takia Gefilus-juomien hinta nousi juuri noin 30 senttiä." - Ihmetellen (su 14.2.2010)
¤ 'Kauppiaat' on liian laaja käsite todettavaksi yhden henkilöasiakkaan näkökulmasta.
Jos tuotteen hinnan on kuitenkin todettu nousevan useammassa kaupassa, eikä vain muutamassa, on syytä olettaa, että hinnan nousu ei johdu kauppiaasta, vaan Valiosta, kuten nimimerkki onkin päätellyt. Siispä rohkeasti yhteyttä Valioon, jolla suurena yrityksenä on suht selkeät kanavat asiakaspalautteelle ja kysymyksille.


"Voisiko Tenniskeskuksen ja Elixian ovia leventää, jotta kuntoilijat voisivat ajaa pukukoppiin asti. Nyt he joutuvat jättämään autonsa ovien eteen, sekä hätäteille." - Väsyttääkö (ti 16.2.2010)

¤ Nimimerkki on kirjoittanut piilovittuilevaan, varmasti kohteitaan närkästyttävään sävyyn. Eriasia, onko kirjoitustapa positiivisesti vai negatiivisesti toimiva. Olisi kuitenkin tehokkaampaa, mikäli ottaisi yhteyttä suoraan Elixian ja Tenniskeskuksen henkilökuntaan ja pyytäisi heitä kiinnittämään asiaan huomiota/tekemään asialle jotain. 'Jotain' voisi olla esim. parkkipaikkojen selkeämpi rajaus.

"Yleinen työttömyyskassa huijaa ihmisiä ihan kypällä, viime vuoden jäsenmaksu oli 67 euroa ja nyt joku finanssivalvonta on määrännyt, että tämän vuoden maksu on 99 euroa. Joka vuosi se nouse, kysymys kuuluu millä perustein?" - Kohta entinen jäsen (ke 17.2.2010)
¤ Tähän pulmaan voi hakea vastausta YTK:sta.

"Osta sinäkin Peltosen Nanogrip-sukset. Sukset eivät luista eivätkä lipsu! Rivakasti hinkaten kuntosi kohoaa jo lyhyelläkin matkalla, ellei verisuoni katkea aivoissa raivosta." - 25 km takana (ke 17.2.2010)
¤ Myös Peltosella on oma 'palautelaatikkonsa'. Jos netin ihmeellinen maailma on liian vaikea tämän laatikon löytämiseen, on mahdollista tehdä valitus myös kauppiaan kautta. Pidän henkilökohtaisesti myös epäreiluna Peltosen antimainostamista, ennen kuin on saanut ongelmaan selvitystä itse yritykseltä. Kauppiaalta tai Peltoselta voi kysyä myös suksien voitelu- ja hoito-ohjeita. Sitä kutsutaan asiakaspalveluksi.

"Kuka lainaisi moottorikelkkaa? Kävisin vetämässä uudet hiihtoladut Kauppiin Niihaman reitille, kun tampereen kaupungin liikuntatoimi ei siihen pysty." - Kuntohiihtäjä (to 18.2.2010)
¤ Tampereen kaupungin liikuntatoimeen voi myös ottaa yhteyttä suoraan, ilman Aamulehden tekstiviestipalstaa, josta viestiäsi ei välttämättä lue kovinkaan moni.

Pienemmissä kaupunkilehdissä näkee jopa huomauttelua naapurille liian myöhäisestä pyykin pesusta tai koirankakan keräämättä jättämisestä. Suora kommunikaatio kahden ihmisen välillä osoittautuu joskus ihmeellisen vaikeaksi.
Toki tekstiviestipalstoilta voi löytää jotain muutakin, kuten mm. kiitoksia avuliaille, nimettömiksi jääneille ihmisille, joista on ollut apua esimerkiksi yllättävässä sairaskohtauksessa tai kulkupelin renkaan vaihdossa valtatien reunassa.

Varsinaiset mielipidekirjoituksina julkaistut tekstit ovat sinällään jo hieman uskottavampia, joskus todella vaikuttaviakin kirjoituksia. Niissä ilmenee jo reilusti selkeämmin poliittisen vaikutuskeinon piirteitä, kuten mm. omalla nimellä esiintyminen. Politiikka noin yleensäkin tähtää käsittääkseni yhteisistä asioista neuvottelemiseen, sopimiseen ja päättämiseen yhdessä, ei yksin tai nimimerkillä. Tämän toivoisin monen politiikan etäiseksi tuntevan tajuavan. Seuraava askel on sisäistää se, että asiat eivät järjesty itsestään, vaan niiden eteen on toimittava.
"Miksei noi päättäjät tee mitään??"
On myös uskaliasta odottaa, että joku muu toimii sinun puolestasi. Jokaista tarvitaan, jotta voitaisiin toimia yhdessä.

1 kommentti:

Salla Valtari kirjoitti...

Tekstaripalstat ovat lehden tekijöiden mielestä varmasti jonkinlaista viihdettä, mutta itseäni ne ainakin lähinnä ahdistavat. Olisi kiva tietää, mitä tekstarien lähettäjät, siis ne valittajat, ajattelevat saavansa tekstaria laittaessaan. Onko se parempi, kuin se suoran palautteen laittaminen, tai vaihtoehto, että puristelee nyrkkiä vain omassa taskussaan? Jos tekstarin lähettäminen auttaa johonkin, auttaa kanavoimaan hermostusta, niin ihan kiva, mutta muuta järkeä en niillä nää.

Olisi hauska, että lehti liittäisi tekstaripalstan viereen toimituksen jutun siitä, miten he koittavat välittää näitä palautteita oikeaan osoitteeseen. Että toimittaja vaikka soittaisi Peltosen asiakaspalveluun jne. :)