tiistai 18. lokakuuta 2011

Yhteispoliittinen vetoomus avoimen ja keskustelevan korkeakouluyhteisön puolesta

Mediaseuranta tulee nyt hieman myöhässä, mutta Areenassa voi vielä kymmenen päivän ajan nähdä, kuinka Virnu marssii sisään Tampereen yliopistoon yhdessä muiden poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa. (Katso kohta 8:08.) Aviisin nettisivuilla puolestaan voi lukea järjestöjen yhteisen mielipidekirjoituksen.

Alla Politiikan sisäänmarssi -tempauksen virallinen, valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen kirjoittama ja paikallisjärjestöjen allekirjoittama vetoomus, jonka yhdessä toimitimme Tampereen yliopistolle ja TAMKille.

27.9.2011 Vetoomus avoimen ja keskustelevan korkeakouluyhteisön puolesta

Vetoamme avoimen ja keskustelevan korkeakouluyhteisön puolesta, jotta poliittisilla järjestöillä olisi muiden opiskelijajärjestöjen kanssa yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet näkyä ja toimia korkeakouluissa. Poliittisilla järjestöillä tulisi olla yhtäläinen oikeus varata korkeakoulujen tiloja, järjestää tilaisuuksia ja tapahtumia sekä tiedottaa toiminnastaan niin ilmoitustauluilla kuin sähköpostilistoilla. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja kaikilla opiskelijoilla tulee olla oikeus saada tietoa poliittisissa järjestöissä toimimisesta ja sitä kautta erilaisista vaikuttamismahdollisuuksista. Politiikkaa ei tule pelätä tai sulkea ulkopuolelle vaan sen kuuluu näkyä niin korkeakouluissa kuin muuallakin yhteiskunnassamme.

Haluamme muistuttaa korkeakoulun johtoa, että lain mukaan korkeakoulujen tehtävä on kasvattaa aktiivisia ja kriittisiä kansalaisia. Tämän vuoksi toivomme, että korkeakoulu suhtautuisi myötämieleisesti poliittisiin järjestöihin ja takaisi niille yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet toimia korkeakoulussa.

1. YHDENVERTAISUUS

Poliittisia ja sitoutumattomia järjestöjä on kohdeltava yhdenvertaisesti ylioppilas- ja opiskelijakunnan toiminnassa. Järjestöillä tulee esimerkiksi olla yhtäläinen mahdollisuus varata tiloja ja tiedottaa toiminnastaan yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Opiskelijoita ei tarvitse suojella politiikalta, sillä he kykenevät ajattelemaan itse.

2. AVOIMUUS

Poliittisilla ja sitoutumattomilla järjestöillä tulee olla oikeus järjestää tilaisuuksia omasta aloitteestaan, ilman ylioppilas- ja opiskelijakunnan virallista kutsua. Kansalaisjärjestön, poliittisen tai sitoutumattoman ryhmän tulee saada esitellä toimintaansa korkeakouluissa, vaikka kaikki erilaisia näkemyksiä edustavat järjestöt eivät olisikaan mukana samalla kertaa. Pääasia, että kampuksilla toimiminen on avointa ja kaikilla on siihen halutessaan mahdollisuus.

3. VAIKUTTAVUUS

- Ylioppilas- ja opiskelijakuntien tehtävänä on kannustaa opiskelijoita aktiiviseen kansalaisuuteen ja keskustelemaan asioista eri näkökulmista. Opiskelijat äänestävät muita kansanryhmiä heikommin, mikä selittyy osaltaan sillä, etteivät he tunne päätöksentekoprosesseja. Avoin toimintakulttuuri lisää mielenkiintoa päätöksentekoa kohtaan ja kannustaa ihmisiä vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Avoin ilmapiiri takaa ylioppilas- ja opiskelijakunnille paremmat vaikutuskanavat edistää kunnallisia ja valtakunnallisia tavoitteitaan.

Jukka Koivula - Tampereen opiskelevat keskustalaiset (pj.)
Vilhartti Hanhilahti - Pirkanmaan Keskustanuoret (pj.)
Pekka Suhonen - Tampereen Sosialidemokraattinen Opiskelijayhdistys TASY (pj.)
Tatu Ahponen - Tampereen vasemmistonuoret (pj.)
Milla Jurva - Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto Viva ry. (pj.)
Hanna Hakko - Tampereen vihreät nuoret - Virnu (pj.)
Salla Sinkkonen - Vihreä lista (pj.)
Riina-Eveliina Eskelinen - Pirkanmaan Kokoomusnuoret (pj)
Eetu Nupponen - Tampereen yliopiston Kokoomusopiskelijat (vt. pj.)
Panu Horsmalahti - Pirkanmaan piraatit (pj.)

Ei kommentteja: