sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Feministiajatuksia televisiosarjoista ja elokuvista

Kuulin ohi mennen pätkän jotain suomalaista TV-sarjaa, kun itse ”työskentelin” läppärillä. En edes muista keskustelun tarkkaa sisältöä, muistan vain, että kyse oli jostain poliisihommasta, jossa miespuoliset poliisin tutkijat pohtivat jotain johonkin alamaailman verkostoon liittyvää yhden naistutkijan kanssa. Miehet latelivat yleistietoa ja päivittivät tilannetta, kunnes nainen kysyy, että mitä häh, miten niin, mitä tää tarkoittaa? Mies selostaa auttavaisesti että no hei, näin tää juttu menee, etsä tiiä vai?? Aivoihini ilmestyi taas joku feministisuodatin varmaankin, kun mietin: Kylläpä tuo dialogi sai naisen kuulostamaan bimbolta , tietämättömältä ja ymmärtämättömältä.

Minullahan ei ole mitään hajua, onko tällainen ilmiö yleistä suomalaisissa draama-sarjoissa tai vastaavissa, koska en seuraa niitä. (En halua tuomita minkään kansakunnan televisiosarjoja näkemättä niistä juuri mitään, mutta varmasti jokainen suomalainen fiktiivinen tv-sarja ja useimmat elokuvat, joita olen nähnyt, ovat aiheuttaneet myötähäpeää ja face-palm - hetkiä niin paljon, etten jaksa enää yrittää. Helppoa kun ei omista telkkaria.) Mut niin, ei tässä mitään, en ajatellut asiaa sen enempää. Kunnes se tuli taas mieleeni, kun katsoin scifi-sarjaa Firefly. Captain Reynolds ja Zoe miettivät sarjan ensimmäisessä jaksossa, millä planeetalla saisi varastetun arvotavaran myytyä eteenpäin ja kenelle. Zoe ehdottaa litanian planeettoja ja ihmisiä, mutta mikään ei kelpaa, kapteenilla on jokaiseen ehdotukseen vasta-argumentti, tai päivittyneempää tietoa, joka vie Zoen ehdotukselta kaiken uskottavuuden. Nainen on taas se tietämättömämpi, vaikka onki niin siisti ja kovis. 

Miksi näin? En oikein usko, että kukaan tahallaan haluaa laittaa naista tyhmän rooliin, jolle pitää kaikki selittää, jota pitää opastaa ja jonka tietoja on täydennettävä. Ja voihan siis olla, että kohdalleni vaan sattui parin vuorokauden aikana ne televisiomaailman kaksi harvinaista hetkeä, jolloin nainen vaikuttaa erityisen tyhmältä miehen rinnalla (näin toivon!), mutta aion pitää korvani ja silmäni auki. En saa tästä mitään angstia aikaiseksi, mutta onhan tää nyt über kiinnostavaa! 
I <3 analysointi.

Terkuin Maiju

P.S. Fireflyn luoja Joss Whedon on ihana, koska se on luonut myös yhden 1990-luvun parhaista TV-sarjoista, Buffy Vampyyrintappajan (Buffy the Vampire Slayer), jossa lihasvoiman käyttäjinä (Buffy) ja fiksuina päivänpelastaja-nörtteinä (Willow <3 ), toimivat naiset ja miehet lähinnä toilailee (Xander), on vähän hupsuja (Giles) tai muuten vaan heiluvat seksiobjekteina mukana (Angel ja Spike <3 ). 
Kerrankin näin päin, virkistävää!

1 kommentti:

eve.t kirjoitti...

Jatka ihmeessä tätä aihetta jos bongailet lisää vastaavia huomioita!Olet niin asian ytimessä.