maanantai 23. maaliskuuta 2009

Muiden toimia

Kokoomunuorten kannanotto "Valtion ylivelkaantuminen estettävä sosiaalimenoja leikkaamalla" on herättänyt tänään yleistä tyrmistystä ja syystä. Täytyy sanoa, että tämän kannanoton kirjoittajien pääsemistä vallankahvaan odotan pelkästään kauhulla.

Kaikki toimijat tunnustavat tietenkin sen, että valtion velkaantuminen on kaukana ongelmattomasta. Velka jää hyvin todennäköisesti meidän nuorempien maksettavaksi. Sosiaaliturvan leikkaaminen kuitenkin vain pahentaisi tilannetta. Hyvin merkittävä osa sosiaaliturvasta aiheuttaa muutaman vuoden päästä paljon suurempia kustannuksia yhteiskunnalle, ellei karsita valtiota aivan täysin minimiin niin, että jäljellä jää todella pelkästään kapea kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen. Sittenkin tilanne on vähän siinä ja siinä, sillä rikollistenkaan hoitaminen ei ole ilmaista puuhaa ja toisaalta esimerkiksi kansalaisille langenneet terveydenhoidon ja koulutuksen kustannukset olisivat todennäköisesti tolkuttomia ja kansantaloutta rasittavia.

Enkä edes tässä ole vielä nostanut esiin ehdotuksen ilmeisintä ongelmaa: se on epäinhimillinen. Odotan kokoomusnuorilta selvää listaa siitä, keltä tulee leikata. Opiskelijoilta? Eläkeläisiltä? Juuri irtisanotuilta? Terveydenhoidosta? Lapsilisistä? Päiväkodeista? Kouluista? En usko, että järjestöstä löytyy tosiasiassa munaa avata ajatteluaan tämän mölöytyksen jälkeen, sillä tällainen huutelu voi hyvinkin mustamaalata koko puolueen toiminnan ja seuraaviin vaaleihin ei enää ole pitkä aika.

Emme mekään Vihreissä nuorissa ja opiskelijoissa halua takertua mennesiin rikkinäisiin rakenteisiin. Esimerkiksi osa tehtaista on menossa nurin muutamien lähivuosien ja voi olla, että pääsemme helpommalla, jos alamme vain hakea uusia kasvualoja. Tähän ajatukseen perustimme ViNOn kannanoton. Kannanoton otsikko on provosoivasti "Vihreät nuoret ja opiskelijat: Elvytystoimien edistettävä luovaa tuhoa".

Heikoimpien tilanteen huonontaminen on kuitenkin tyrmistyttävän hirveä ajatus.