maanantai 1. kesäkuuta 2009

Miksi äänestää?

Sinun äänesi ei tule ratkaisemaan näitä vaaleja. Vihreiden toinen paikka ei tule ratkeamaan yhdellä äänellä. Vaikka haluaisitkin Vihreille vaalivoiton, ei sinun välttämättä kannata äänestää. Ei kenenkään oikeastaan kannata äänestää, jos haluaa vain vaikuttaa lopputulokseen.

Mutta äänestämisessä ei ole kyse siitä. Kuten parhaat asiat elämässä, tai elämä itse, se ei ole päämäärärationaalista. Käyn kirkossa ja äänestän samoista syistä – omatunto lievittyy, vaikka tietää, että homma on kusetusta, ilmaisi eräs fiksummista tuttavistani. Ja hän puhuu oikeasta asiasta, mutta minulle vieraalla tavalla. Kyse on siitä, että tuntee yhteyttä johonkin suurempaan, vaikka tietää sen olevan myytti.

Myytit ovat vain asioita, joista ei voida sanoa, ovatko ne totta vai ei. Jotkut näistä asioista ovat hyviä, peräti välttämättömiä, kuten demokratia on tälle maalle ja unionille. Me hallitsemme itseämme yhdessä, uskomme sen olevan totta ja näytämme uskomme, jos ei muuten, niin vaalipäivinä ainakin.

Anarkisti sanoisi oikeutetusti, että alhaiset äänestysprosentit tarkoittavat sitä, että kaikki meistä eivät usko siihen (mutta hänelle demokratia ei varmaan olekaan myytti, vaan valhe). Jos et usko, niin olkoon, mutta yritä edes vallankumousta sitten. Jos uskot, näytä se itsellesi ja muille, että hekin uskoisivat.

Mene ja äänestä viimeistään sunnuntaina. Ole osa meitä: Eurooppaa, Suomea ja mahdollisesti myös Vihreitä.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Sanottava, että Suomessa on kuitenkin vaaleja ratkaisu muutamien kymmenien vaalien eroilla aika useinkin. Tällöin voisi ajatella, että rationaalisestikin äänestäminen voisi joskus olla jotenkuten järkevää... Ainakin jos vielä saa jonkun muun äänestämään mukanaan.

Aiheesta hauska kirjoitus:

http://www.nytimes.com/2005/11/06/magazine/06freak.html