torstai 21. toukokuuta 2009

Tekijänoikeustaistelu pitää lopettaa

Kirjoitus on julkaistu Vihreässä Langassa 8.5.

Leena Lehtolainen osoittaa kirjoituksellaan Tekijän oikeus? (Vihreä Lanka: 24.4.2009), miten vähän muutoshalua "piraattien" oletetulla vastapuolella on tekijänoikeustaistelussa.

Lehtolainen vertaa tekijänoikeusrikkomuksia vaivatta varastamiseen. Viis siitä, että tuotteen kopioinnin ja varastamisen välillä on selvä ero: toisessa kummatkin saavat tuotteen ja toisessa toinen saa ja toinen menettää. Jos Teosto ja kirjakustantajat pyörittäisivät karkkikauppaa, ei karkkeja muuten saisi käyttää kakkujen koristeluun ilman erillistä korvausta, sillä kakkuhan on selvä johdannaisteos minimipalkalla tehdyistä karkeista.

Kirjailija tai edes kustantaja ei menetä sentin senttiä sillä, että Google levittää kirjoja, joiden painokset ovat lopussa. Tämä on lähinnä surkuhupainen esimerkki siitä, ettei kustannusala osaa sopeutua muuttuvaan maailmaan. Jos alalla olisi vähääkään tulevaisuudentajua, vastaava palvelu takoisi rahaa jo tänä päivänä niin kustantajille kuin kirjailijoillekin. Tietokanta kaikista maailman kirjoista todennäköisesti luo uutta kysyntää jo kauan sitten unohdetuille kirjoille ja itseasiassa näin kasvattaa tekijänoikeuden arvoa. Google muuten on sitoutunut mainosten lisäksi myös myymään kopioita näistä kirjoista. Tuloista suurin osa menee kustantajille.

Meitä huolestuttaa, millainen on tulevien sukupolvien kunniotus lakeja kohtaan. Tällä hetkellä 69 prosenttia nuorista kertoo rikkoneensa tekijänoikeuslakia. Millaisen viestin annamme tuleville sukupolville kriminalisoimalla nuorille täysin luonnollisen tavan hakea kulttuurielämyksiä? Tekijänoikeussotaan tarvitaan rauha ennen kuin siitä tulee täydellinen sukupolvisota.

Musiikkiteollisuus ei tällä hetkellä joutuisi taistelemaan Pirate Bayn kaltaisia tahoja vastaan, jos se olisi hyväksynyt Napsterin tarjouksen maksaa mainostuloistaa korvauksia musiikkiteollisuudelle. Kannattaa miettiä, kuka taistelussa itseasiassa on voittanut. Köyhä muusikko, musiikkifanaatikko vai valtava määrä tekijänoikeusjärjestöjen asianajajia? Itse veikkaamme jälkimmäistä. Kirjallisen kustannustoiminnan piirissä ollaan seuraamassa samoilla jäljillä, kun uudenlaista palvelua tarjoavaa Bookabooka - kirjojenvuokrauspalvelua ollaan ajamassa alas oikeustoimin uhkailemalla. Ratkaisu on tyypillinen alalle, joka haluaa kynsin hampain pitää kiinni vanhoista menetelmistä ja saavutetuista eduista, liiketoiminnan mielekkään kehittämisen sijaan.

On aika lyhentää tekijänoikeusten kesto kohtuulliseksi, varmistaa oikeus kulttuurin uudelleenkäyttöön luovassa toiminnassa ja vahvistaa yhteisen kulttuurimme rahoitusta.

Heikki Sairanen
Jaakko Stenhäll

Ei kommentteja: