perjantai 18. syyskuuta 2009

Täällä tuhotaan suoluontoa

Tiedote 17.9. 2009. Vapaa julkaistavaksi.

Virnu ja Tysy tuhoavat suoluontoa perjantaina Keskustorilla

Tampereen vihreät nuoret - Virnu ry ja Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry kokoontuvat perjantaina Tampereen Keskustorille vaatimaan turpeen käytön lopettamista Tampereen sähkölaitoksen tuotannossa siirtymäajalla vuoteen 2015 mennessä. Suoluontoa tuhoavalla turpeennostolla on haitallisia vaikutuksia niin ilmastolle kuin kansallismaisemallemmekin.

Tällä hetkellä Tampereen sähkölaitos tuottaa turpeella 8,8 % sähköstään ja 22 % kaukolämmöstään. Turve tulisi korvata voimalaitoksissa vähemmän saastuttavilla ja uusiutuvilla energianlähteillä, kuten metsä- ja peltobiomassoilla. Turve on fossiilinen polttoaine pahimmasta päästä: sen poltosta aiheutuu tuotettua energiayksikköä kohti noin 12 prosenttia korkeammat hiilidioksidipäästöt kuin kivihiilestä. "On vaikea kuvitella kestävää tulevaisuutta, jossa turpeella olisi mitään roolia energiantuotannossa", sanoo Virnun puheenjohtaja Jaakko Stenhäll.

Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategiassa on otettu tavoitteeksi vähentää alueen ilmastopäästöjä 20% vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Turpeen käytön lopettaminen siirtymäajan aikana tukee näitä tavoitteita. "Siirtymäajan puitteissa voitaisiin jo peruuttamattomasti tuhotut suot hyödyntää loppuun ja luonnontilaiset sekä ennallistamiseen kelpaavat säilyttää", toteaa Virnun hallituksen jäsen Hanna Hakko.

Suot toimivat arvokkaina hiilinieluina sekä luonnontilaisina että ennallistettuina alueina. Pirkanmaalla ei oteta tätä mahdollisuutta huomioon. Valmistelussa on maakuntakaava, jossa turpeen tuotantoa pyritään lisäämään ja turpeen osuutta energiantuotannosta nostamaan. Hanketta perustellaan energiaomavaraisuuden säilyttämisellä ja huoltovarmuudella. Ilmastollisesti ja ekologisesti kestämättömät hankkeet ovat kuitenkin omiaan tuhoamaan kansalaisten elinmahdollisuuksia. Samoin maaseudun elinkeinoja voidaan paremmin tukea siirtymällä metsä- ja peltobiomassoihin, yksittäisten turvetuotantoyrittäjien ja energiayhtiöiden tukemisen sijaan.

Perjantaina 18.9. kello 13-18 Tampereen vihreät nuoret Virnu ry sekä Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys Tysy jakavat Keskustorilla tietoa turpeenkäytön ongelmista ja keskustelevat suo- ja energiapoliittisista kysymyksistä Tampereella. Lehdistötilaisuus tiedotusvälineille pidetään klo 15.30 Keskustorin laidalla, tapahtumateltan yhteydessä. Aiheen visuaalisesta havainnollistamisesta vastaa taiteilija Leena Pukki, joka maalaa tilaisuuden aikana teoksen suoluonnosta. Teos poltetaan pala palalta tempauksen päätteeksi kello 16.30 - aivan kuten Tampere kohtelee Suomen soita.

Lisätiedot:
Hanna Hakko
050-3040 180
hanna.hakko@maanystavat.fi

Jaakko Stenhäll
045-1378505
jaakko.stenhall@gmail.com

Maria Åkerman
maria.w.akerman@gmail.com

1 kommentti:

Hanna Hakko kirjoitti...

Pääsimme tällä tempauksella ainakin Ylen alueuutisiin: http://areena.yle.fi/video/428835
Hyvä me!