perjantai 16. heinäkuuta 2010

Olen nähnyt humalaisen aikuisen ja selvän nuoren

Melkein meni ohi jo hieman vanha Aamulehden juttu siitä, miten Viikinsaaressa on soveliasta päivänsä viettää. Asiasta päättää nimittäin saarelle menevän laivayhtiö, evätessään pääsyn muilta kuin mielekkäiltä matkustajilta. Valintaprosessi liittyy yleisesti ottaen ihmisten kantamuksiin: "Piknik-korivaihtoehdot sallitaan. Jos joku perhe lähtee saareen ja heillä on viinipullo mukana, me emme sano mitään. Jos nuorisoryhmä lähtee niin, että jokaisella on kori per mies, se ei ole hyväksyttävää, koska siitä tulee harmia."

Tietenkin lausunnossa haetaan hyvin kuvaavia esimerkkejä, mutta varmasti valintatilanteita tulee noiden tapausten väliltäkin. Entä jos perheellä onkin mukanaan laatikkoviini (3 litraa, vastaa noin koria olutta) tai jos nuorisolla onkin mukanaan six-packit (vastaa noin pullollista viiniä)? Kuka jää tällöin laiturille?

Kuvaavinta on kuitenkin asenne, nuorista on harmia ja aikuiset eivät piknikillä humallu. Ja jos humaltuvatkin, niin onhan se nyt ainakin poikkeus ja vähintään nyt vastapainoa rankasta työstä. Nuoret sen sijaan vain hömpöttelevät kaljoissaan kesät läpeensä, ja useimmiten heidät kaupungilla näkeekin vähintään yhtä riskiraja-annosta kantaen. Ikärasismia vältelläkseni en kaiva tähän tilastoja siitä, mitkä ikäryhmät käyttävät katkaisuhoitoja eniten kesäisten piknik-putkiensa loputtua, töiden taas alkaessa.

Noin yleensä olen itsekin julkijuopottelua vastaan, mutta sille en näe erotusta, kuka milläkin juomalla pientä piknik- tai päiväkaljoitteluhetkeään viettää.

Ei kommentteja: