perjantai 23. heinäkuuta 2010

Talouskasvu ei ole ympäristöfiksuuden ehto

Eduskunta hyväksyi kesäkautensa päätteeksi Kokoomuksen lähes yksimielisenä ajamat ydinvoimaluvat TVO:lle ja Fennovoimalle. Samaan aikaan Kokoomus on julkisuudessa muuttunut poliittisesta järjestöstä vihreäksi valistusjärjestöksi, joka muistuttaa kansalaisia pakastimen sulattamisesta ja kannen sulkemisesta vettä keitettäessä. Viesti on selvä: kansalaiset säästäkööt, kun teollisuus tuhlaa halpaa sähköä miten lystää.

Totuus on, ettei kansalaisten yksittäisillä säästötoimilla vielä pitkälle päästä - varsinkaan, jos sähkö on niin halpaa, ettei säästö edes tunnu säästäjän kukkarossa. Itse talousjärjestelmä on uudistettava siten, että jos talouskasvua syntyy, se syntyy lisäämättä luonnon kuormitusta. Tämä vaatii poliittista tahtoa ja päätöksiä. Näitä ei kansanvalistusseura talkoissaan ehdota. Vielä 20 vuotta sitten se vaati ympäristöpoliittisessa ohjelmassaan energiankulutuksen vähentämistä viidenneksellä vuoteen 2010 mennessä. Nyt etusijalle asetetaan talouskasvun varmistaminen “ympäristöfiksuja” tuotteita ostaen ja samalla energiankulutusta kasvattaen, vaikka ensisijaisen tavoitteen tulisi olla luonnon tuhoutumisen estäminen.

Ympäristön pelastamiseen tarvitaan kaikkia. Myös teollisuuden on oltava valmis laskemaan energiankulutustaan asteella siinä missä tavallisen suomalaisen huoneistonsa lämpötilaa, jos todetaan, että ympäristömme kestävyys sitä vaatii. Ydinvoimapäätös antaa voimakkaan signaalin materiaalisen kasvun puolesta juuri sen vuosisadan alussa, joka ei materiaalista kasvua enää kestä.

Ei kommentteja: