lauantai 8. tammikuuta 2011

Saksilaista vihreyttä

Hallo und viele Grüsse aus Leipzig!

Tässä talvilomaani viettelen Saksassa. En ole suunnannut Alpeille laskettelemaan tai alennusmyynteihin shoppailemaan, vaan ihan yksikseni kaupunkilomailemaan. Uusi vuosi vierähti Berliinissä ja nyt hengaan Leipzigissa. Ensi viikolla vielä Bremen ennen kotiinpaluuta. Hienoa on ollut, mukaviin ihmisiin olen tutustunut, kielitaito kehittynyt etc. Tarkoitukseni oli kuitenkin nyt kirjoittaa lyhyt raportti toissapäivältä, kun kävin Grüne Jugend Leipzigin Orgassa = paikallisten vihreiden nuorten aktiivien tapaamisessa.

Olin ilmoittanut itsestäni etukäteen ja olin lämpimästi tervetullut. Kokoontuminen alkoi kuuden jälkeen paikallisten Vihreiden toimistolla kaupungin etelälaidalla. Paikalla oli viisi aktiiviä + minä. Keskustelua vuoden 2011 alkupuolikkaan tapahtumista, uusien jäsenten rekrytoinnista yms.

Faktoja Grüne Jugend Leipzigista:
- Piiritasolla (Bundesebene) kuuluvat Grüne Jugend Sachsen:iin, jonka alaisena toimii kolme paikallisryhmää (Basisgruppe); Leipzig, Dresden, Chemnitz
- Jäseniä noin 50, aktiiveja 5-10
- "Stammtisch" eli eräänlainen avoin kokous joka kuun kolmantena torstaina, yleensä jossain kuppilassa.
- "Orga" eli aktiivien/hallituslaisten kokous joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona.

Tampereella ja Leipzigilla kaupunkeina on hämmentävän paljon yhtenäisyyksiä, vaikka asukasluvultaan Tampere onkin puolet pienempi ja sijaitsee eri maassa. Samalla tavoin törmäsin myös yllättävän moniin yhtäläisyyksiin Virnun ja "Lirnun" välillä. Puheenaiheiksi nousi/on noussut ydinvoima ja ydinjätteen loppusijoitus, pyörätiet, ratikka, perustulo, luonnonsuojelu yms. Ikuisuuskysymys uusien jäsenten rekrytoinnista oli kuuma peruna ja yhteys paikallisessa kaupunginvaltuustossa toimivaan "ex-lirnulaiseen" mainittiin muutamaan kertaan. Uusia tempauksia suunniteltiin ja menneitä muisteltiin, mikä ei sinänsä enää yllättänytkään. Sen sijaan yhteistyö muiden poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa oli ottanut tulta alleen edeltävinä vuosina Tamperetta paremmin alueellisen projektirahoituksen myötä (täksi vuodeksi ko. rahoitusta ei ollut herunut).

Täkäläisten aktiivien ja rahallisten resurssien vähäisyyden vuoksi emme suunnitelleet kummoisempaa yhteistyötä Virnun ja Grüne Jugend Leipzigin kanssa. Terveisiä lähetettiin kuitenkin monin verroin ja sovimme, että tapaamme jälleen, mikäli Erasmus-paikka aukenee minulle täältä ensi lukuvuodeksi!

Ei kommentteja: