keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Kahvia ja kunnallispolitiikkaa 18.5.

Virnun puolen kuun perinteeksi muodostunut Kahvia ja kunnallispolitiikkaa keskustelutilaisuus pidettiin tällä kertaa Kahvila Hertassa. Ajankohtaisista asioista virnulaisille oli lupautunut puhumaan vihreän valtuustoryhmän varaanpuheenjohtaja Kirsikka Siik. Keskusteluissa esille nousseita asioita olivat muun muassa valmistelussaan loppusuoralla oleva Tampereen kaupungin strategia, kaupunkirakenteen haasteet ja trendit lähitulevaisuudessa sekä Tampereen sähkölaitoksen tilanne.

Itselleni tapaamisesta mieleen jäi pyörimään yhä lisääntyvän halun saada enemmän asumisväljyyttä (eli neliöitä/asukas) ja kestävän kaupunkisuunnittelun yhdistäminen. Toki asuntojen energiatehokkuus paranee varmaankin tulevaisuudessa, mutta saavutetut hyödyt voidaan ainakin osin syödä rakentamalla vain liiaksi kerrospinta-alaa. Poliittisella tasolla tuollaista asennemuutosta on kohtuullisen hankalaa ajaa ("Ei, te haluatte nyt pienempiä kämppiä, eikös juu?"), mutta yhtä lailla ongelmia seuraa erilaisten talouksien asemaa tarkastellessa. Perheasuntoa ostettaessa se asunnon viides huone on jo suhteessa melko paljon halvempi kuin yksineläjän tiukka valinta yksiön tai kaksion välillä.

Ehkä kulttuurilliset muutokset asuntojen jakamisen ja muun sellaisen kautta voivat tuoda tilanteeseen ratkaisuja, merkit ovat kuitenkin tällä hetkellä melko heikkoja elleivät näkymättömiä. Ilmeisesti se on ainakin tapahtumassa, että lapsiperheet ovat muuttamassa kaupunkien keskustoihin, joka lopulta on elinvoimaisen ja monipuolisen kaupunkikuvan kannalta keskeistä.



Toisena asiana haluan vain hieman sivusta mainita toiminnasta kunnallispoliitikassa yleensä. Olen nimittäin vasta viime aikoina, valtuustyoryhmän työskentelyä tiiviisti seurattuani, alkanut ymmärtää eroja aktiivisten valtuutettujen ja passiivisten ryhmän kumileimasinten välillä. Siksi voikin olla tyytyväinen, että meillä on sellaisia valtuutettuja kuin Kirsikka, jotka todella laittavat itsensä likoon työtunteja ja -tarmoa säästämättä. Heitäkin, monien muiden puurtajien lomassa, pitäisi koittaa paremmin muistaa.

Kahvia ja kunnallispolitiikkaa -tilaisuuksia järjestetään taas viimeistään syksyllä. Tarkkaile Virnun nettisivujen tapahtumakalenteria.

Ei kommentteja: