torstai 13. elokuuta 2009

Ruuan arvonlisäveron vähentäminen on hulluutta


Suomen hallitus on laskemassa ruuan arvonlisäveroa 17 prosentista 12:sta. Ajatus veronvähennykseen oli mielestäni typerä jo syntyessään, mutta nykyinen taloudellinen tilanne tekee siitä vielä aavistuksen typerämmän.

Ruuan ALV:n laskeminen on hyvin kallista. Kyseistä veronalennusta ei myöskään korvata tällä hetkellä yhtään millään veronkorotuksilla, joten on turha ajatella tämän veronalennuksen lisäävän progressiota merkittävästi.

Merkittävä ongelma ruuan arvonlisäveron vähentämisessä on se, ettei ruokakauppa Suomessa ole aidosti kilpailtu ala. Tämän vuoksi on erittäin todennäköistä, että merkittävä osa veronalennuksesta jää kaupalle. Merkit ovat aika vahvasti ilmassa jo nyt: ruuan hinta putoaa maailmalla ja pitäisi pudota siis suomalaisessa lähikaupassa. Näin ei kuitenkaan tällä hetkellä näytä käyvän, koska kauppa odottaa veronalennuksia. Veron laskiessa kuluttajat ja media ovat tavallista tarkempia hintojen putoamisesta. Oikeasti pitäisi olla tarkkana jo nyt.

Jos vero siirtyisikin hintoihin kunnolla, kohdistuisivat veronalennukset pääasiassa rikkaimpaan kansanosaan. Niin oudolta kuin se tuntuukin - rikkaat käyttävät suhteessa vain vähän vähemmän rahoistaan ruokaan kuin köyhät.

Erityinen ongelma suunnitellussa veronalennuksessa on se, ettei ravintolaruuan verotusta kevennetä samalla kuin kaupoista ostettavan tai vaikkapa ravintolasta ulos kannetun ruuan hinta laskee. Ravintolaruokailu työllistää kokkeja ja tarjoilijoita, joten pahimillaan tämä veroalennus voi jopa lisätä työttömyyttä. Onpa ravintolaruokailu myös keskimäärin ympäristöystävällisempää kuin kotona tehty ruoka, sillä raaka-aineet saadaan käytettyä tehokkaammin.

Kaiken tämän jälkeen voidaan vielä kysyä, onko ruuanhinnan laskeminen todella mielekästä politiikkaa muutenkaan. Hulluin esimerkki jonka olen keksinyt: veronalennus tulee laskemaan makeisten hintaa mutta esimerkiksi hammastahnan hinta säilyy nykyisellään. Onko todella kaikkien etu, että ihmiset käyttävät suuremman osan tuloistaan ruokaan?

Keskustalaisten into vähentää ruuan verotusta johtunee siitä, että he kuvittelevat veronalennuksen parantavan maatalouden kannattavuutta Suomessa. Itse uskallan epäillä jopa tätä väitettä. Onko nimittäin mitään syytä olettaa, että ihmiset siirtyisivät enemmän suomalaisiin elintarvikkeisiin? Ei ole.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto julkaisi viime viikonloppuna aiheesta kannanoton:

ViNO: Ruuan arvonlisäveroalennuksen sijaan perusvähennyksen korotus

Kuvan lähde ja lisenssi:

1 kommentti:

Veli-Matti Partanen kirjoitti...

Totta turiset.

Keskustan itsepäisyyttähän tästä voi pelkästään syyttää. Hyvin surullista asiassa on, että he eivät edes yritä kumota alv-alennuksen vastaisia perusteluja vaan vetoavat pelkästään hallitusohjelmassa pysymiseen.