perjantai 20. marraskuuta 2009

Välihuomio

Katsokaapa EU:n korkeimpien virkojen nimitysuutisen kommentteja. Politiikassa, niin Suomessa kuin ulkomaillakin, on ollut pitkä historia rumia politiikkoja joiden menestystä ulkonäkö ei ole haitannut, muutamia luetellakseni:

- K.A Fagerholm, pääministeri ja puhemies
- Jean Chretien, Kanadan pääministeri
- Clement Attlee, Iso-Britannian pääministeri
- J.K Paasikivi, presidentti (ja muistanemme mille hänen vaimonsa on antanut nimen)
- John Quincy Adams, Yhdysvaltain presidentti
- Johannes Virolainen, pääministeri ja puhemies
- Kalevi Sorsa, Valco-Sorsa, pääministeri ja puhemies

Ja nyt, yhtäkkiä, EU:n nimittäessä omat korkeimmat edustajansa nostetaan esille kuinka rumia he ovat. Varsinkin kun kommenteissa terävyys kohdistuu juuri EU:n tulevaan ulkoministeriin, hän kun sattuu olemaan nainen. Jotenkin kovin surulliselta että valinnan kriteerinä olisi kaiken muun lisäksi pitänyt vielä olla jokin ulkonäköpainotuskin.

6 kommenttia:

Touko Apajalahti kirjoitti...

Luettelit vain miehiä. Etkö uskaltanut leimata menestyneitä naisia joukkoon, jonka menestystä "ulkonäkö ei ole haitannut", vai ovatko kaikki menestyneet naiset olleet ulkonäöltäänkin oletuksien mukaisia?

Veli-Matti Partanen kirjoitti...

Kyllä ulkonäkö varmasti vaikuttaa poliittiseen uraan paljonkin molemmilla sukupuolilla. Vähemmän miellyttävän näköiset joutuvat kompensoimaan jollain muulla.

Naisten uran kannalta ulkonäkö on varmasti suurempi tekijä kuin miehillä. Ja tähän ei oikein voi puuttua muuten kuin toivomalla kulttuurin muutosta.

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Touko: ei tullut naisia mieleen kun ilman lähteitä noita luettelin. Hmm... Golda Meir, hitto vieköön, siinä kyllä olisi.

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Ja niin, Miina Sillanpää (Suomen ensimmäinen naisministeri), josta Kyösti Kallio sanoi että "siitä tietää kansanedustajien olevan loman tarpeessa kun MS alkaa vaikuttaa houkuttelevalta".

Veli-Matti Partanen kirjoitti...

Olennaisempaa tässä EU-virka-asiassa on kyllä mielestäni se, että kansalaisilla ei ollut yhtään mitään sanomista siihen, kuka valitaan.

Miten olisi Euroopan laajuiset vaalit näihin virkoihin?

Touko Apajalahti kirjoitti...

Olisi ainakin mielenkiintoista katsoa miten tuollaisissa vaaleissa kävisi, kannatan.