sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Vihaäänijärjestelmä

Pidin alla olevan kaltaisen puheen ViNOn liittokokouksen poliittisessa keskustelussa 14.11.2009 Lahdessa.

Suomen kansa pystyy tällä hetkellä vaikuttamaan ainoastaan siihen, kuinka monta paikkaa mikäkin puolue saa, ja ketkä nämä paikat saavat. Sen sijaan sillä ei ole lainkaan sananvaltaa siihen, keitä se ei ainakaan haluaisi johtopaikoille. Tämän vuoksi esitän, että kunta- ja eduskuntavaaleissa siirrytään käyttämään vihaäänijärjestelmää. Tässä järjestelmässä äänestäjä antaa normaalin äänen lisäksi vihaäänen haluamalleen ehdokkaalle.

Puolueiden paikkamäärä ja läpimenijät määräytyisivät systeemissä edelleen ehdokkaille annettujen normaalien äänien perusteella. Tämän jälkeen eniten vihaääniä saaneet, esimerkiksi 10 % tai 20 % läpimenijöistä, korvattaisiin seuraavana listalla tulevilla varajäsenillä, olettaen, että heidän vihaäänitilinsä ei olisi liian korkea.

Vihaäänijärjestelmä lisäisi rotaatiota päättäjäpaikoilla, sillä pitkään päättäjinä olevat keräisivät varmasti lopulta vihaääniä. Lisäksi populismin kannattavuus laskisi huomattavasti, ja vaalikampanjoinnista olisi tehtävä vähemmän henkilökeskeistä, jotta kaikkialla toistettavat naamat eivät keräisi vihaääniä itselleen. Kaiken kaikkiaan vihaäänijärjestelmä täydentäisi demokratiaa, ja tervehdyttäisi niin vaalikampanjointia kuin päätöksenteon henkilöitymistä.

Ei kommentteja: