torstai 11. marraskuuta 2010

Menettämällä luottotietonsa opiskelija saa paremman toimeentulon

Opiskelijoiden toimeentulon kehitys laahaa kaukana yleisestä tulokehityksestä, pieniä parannuksia tulee silloin tällöin, mutta ne eivät ole riittäviä. Mitä opiskelijaliikkeen tulisi tehdä, että sana menisi perille?

Pohdimme opiskelijan toimeentuloa Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan eli Tamyn edustajistossa, kun keskustelimme, millaista mallia perustulosta Tamy voisi ajaa. Heitin keskustelun tiimellyksessä idean, että voisimme pistää pystyyn kampanjan, jossa kehottaisimme uusia opiskelijoita menettämään luottotietonsa, jotta he voisivat suoraan hakea toimeentulotukea ilman kaiken opintolainan nostoa ja toimeentulo olisi siis myös kesällä turvattu.

Luottotietonsa voi menettää lyhyimmillään kolmeksi vuodeksi. Uudet opiskelijat voisivat siis menettää luottotiedot opiskelujen ajaksi ja saada toimeentulotukea, jonka perusosa on opintotuen opintorahaa suurempi. Opintolainalla opintotuesta saa kyllä melkein yhtä suuren, mutta kaikki opiskelijat eivät uskalla ottaa opintolainaa, muun muassa siksi, että opintojen jälkeisestä toimeentulosta ei ole varmuutta.

Tällainen kampanja voisi tottelemattomuudessaan herättää päättäjien huomion (taas kerran) opintotuen surkeasta tasosta, ehkä tällä kertaa tarpeeksi voimakkaasti? En tiedä, haluanko nyt oikeasti kehottaa opiskelijoita tähän, koska en tiedä, onko kehottaminen luottotietojen tarkoitukselliseen menettämiseen laitonta, ja varsinkin, onko luottotietojen tarkoituksellinen menettäminen rikollista. Mutta jos vaikka Suomen ylioppilaskuntien liitolla olisi uskallusta, saa kampanjaidean vapaasti varastaa!

1 kommentti:

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Aika rankka vinkki, ihmisten elämäntilanteet muuttuvat kuitenkin nopeasti aika paljon. Ainakin kannattaisi varmistua, ettei tarvitse lainaa sitten mihinkään muuhunkaan kyseisellä ajanjaksolla ja että elämänhallinta on muuten kunnossa. :)