keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Pekka Haavisto kyseenalaistaa risukasat...


....oksat pois: Clean tech tilalle!

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto vieraili Tampereen yliopistolla maanantaina 8.4 keskustelemassa aiheesta ”Vihreä talous” ja pohdiskeli muiden panelistien kesken voisiko siinä olla Suomelle globaali mahdollisuus? Onko Clean Tech totta?

Keskustelemassa olivat terveysalan tutkijatohtori Liina-Kaisa Tynkkynen, Pirkanmaan liiton johtaja Petri Räsänen sekä teknologiateollisuuden Matti Skyttä.
Yli viisikymmenpäistä yleisöä kohahdutti Pekka Haaviston esiintuoma perspektiivi ydinvoiman renessanssin kaatuvan –ei niinkään Fukushimaan- vaan Olkiluoto kolmannen kustannusten karkaamiseen.
Haavisto toi esiin niin kutsutun risukasa-näkökulman tarkoittaen Suomessa tuotettavan liian helposti tuotteita vain omille markkinoille vaikka meillä olisi viennille koko maailma rajana. Siinä missä Afrikassa ovat aktivoituneet Kiinan ja Brasilian kaltaiset vientijätit, me EUsta puhallamme sinne mustia pilviä peläten järjestelmien epävakautta ja korruptoituneisuutta.
” Mutta katsokaa kenen naapurivaltiona te sijaitsette? ”oli Haavistolta kysytty. ”Tosiasiassa  Suomen pitkä historia Venäjän kauppakumppanina antaa meille ainutlaatuista kokemusta vaikeilla ja epävakailla markkinoilla toimimisesta.” Pekka jatkoi.
Myös muut panelistit toivoivat rohkeutta viedä Suomalaista osaamista ja innovatiivioita maailmalle. Liina-Kaisa Tynkkysen mukaan terveysalan tuotteet ovat uniikkeja ja laadukkaita, mutta kyky tuotteistaa on vajavainen.
Petri Räsänen totesi tilaaja-tuottajamallin olevan oiva väline palveluiden tuotteistamiseen.
Matti Skyttä toi esiin maailman noin 1600 miljardin Clean Techin markkinoista Suomen osuuden olevan noin yksi prosentti. Riittääkö se meille?
. "Suomessa keskitytään katsomaan asioita liian läheltä, eikä nähdä asioita maailman mittakaavassa. Suomalaiset tuotteet ovat laadukkaita, mutta niitä ei osata markkinoida. Meillä on esimerkiksi erinomaista aurinko- tai tuulivoimaosaamista, vaikka omat tuotantoedellytyksemme eivät ole maailman parhaita", sanoi Haavisto.
”On aika keskittyä löytämään Afrikan suomalaiselle viennille tarjoamat mahdollisuudet sen vikojen sijaan."
Niin: ei tarvitse viedä koko risukasaa, kun materiaali tai taito niputtaa ovat ensiluokkaisia. Vai emmekö vain näe metsää puilta?

Ei kommentteja: