sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Vegan Challenge 2013 - lihavero tapetille!Alustusta....
Ajattelin syömistä kaikilta lähestymistavoilta.
Ensinnäkin; vegaanius. Vegan Challenge 2013, haastoin itseni olemaan tammikuun vegaanina.
Vaikka liha ei maistu muutoinkaan ja olen lakto-ovo-pesco-vegetaristi ollut jo 16-vuotiaasta lähtien, on vegaanius todellinen haaste. Pienituloiselle vaihtoehdot ovat aika minimaaliset. Pohdin kehitysmaissa asuvia ihmisiä, joilla vaihtoehtoja ei todellakaan ole toisin kuin täällä ”lottovoitto-valtiossa”, jossa niitä kyllä olisi, mutta ideologia sulkee pois halvemmat ja maukkaammat kilpailijat.

Pohdin sitä, onko ihminen tarkoitettu vegaaniksi? Pärjääkö ilman maitotuotteita? 
Olen itse tuntenut haasteen alusta asti kalvavaa tunnetta että jotain puuttuu. Elimistöni huutaa jotain…se ei ole makeannälkää eikä mieleni tee sen enempää pikaruokaa.

Vegaanina saa lukea määrättömästi sisällysluetteloita. Lähes kaikki mitä lähtee mukaan ostoskoriin, kulkee läheisen tarkastelun kautta. Useimmiten tuote jää hyllyyn.
Vegaanituotteet.net on kultaakin kalliimpi sivusto aloittelevalle vegaanikokelaalle. Kaikkea sieltäkään ei löydy esimerkkinä Lidl:n tuotteet, joista ainakin Soya-maito on yksi parhaimpia (tosin makeutettu) täyteläisyytensä ansiosta. Samoin soija(mansikka)jugurtti, joka vei kielen.

Tietyt ainesosat ovat haastavia niiden piiloutuessa liian helposti sisällystekstien ja aineosaluetteloiden näkymättömiin. Esimerkkinä harhaanjohtavasti nimetty Subwayn vege-pihvi, joka tiukan etsinnän tuloksena siis sisältää kananmuna- ja maitoproteiinia.
Subwaysta löytyy muitakin kyseenalaisia tapauksia, harmillisesti ja vieläpä turhaan. Monta tuotetta olisi voitu korvata vegaanisella vaihtoehdolla. Kuten kevytmajoneesi, joka ei itsessään yleensäkään maistu juuri kuin siltä mitä on; majoneesilta (X-tralla kevytmajoneesi vegaaninen). Jos pitää allekirjoittaneen tapaan makean yhdistelmästä suolaiseen, on hunaja-kaura –leipä ja hunajasinappi myös poissuljettuja vaihtoehtoja. Mutta ”makeasipuli” on myös pannassa; suureksi epäonneksi se sisältää ”heratuotetta”. 
Muita potentiaalisista tuotteista löytyviä vihastuttajia ovat laktoosi, valkuais/keltuaisjauhe, lehmänmaitoproteiini eli kaseiini, juoksutteet, liivate eli gelatiini (joita vähintään löytyy siitä suosikki-karkkipussista!), tali ja steariini, sappi, lampaanvillasta erotettu lanoliini, siitepöly ja tietenkin se hunaja(myslit!).

E-viidakko on jo itsessään tarpeeksi paha koska koodien lisäksi selvennystä ei vaadita. E-120 eli karmiini, punainen väriaine, tehdään kirvoista. E 901 pintakäsittelyaine on mehiläisvahaa ja sitä on monissa makeisissa, E 966 laktitoli on laktoosista valmistettava makeutusaine. Jopa useiden viinien suodatuksessa käytetään eläinperäistä E 1105 lysotsyymia, kaseiinia tai luujauhoa.

Sosiaalista ja eettistä näkökulmaa...

Suomenkuvalehden toimittaja kirjoittaa joulun alla ”lihansyöjän puolustuspuheen”.http://suomenkuvalehti.fi/blogit/americana/lihansyonnin-puolustuspuhe
Siinä hän tuo esille kuinka kolme ex-vegaania ovat nykyisin onnellisia ja hyvinvoivia sekasyöjiä.
-          Erään kommentoijan sanoin;" Olen hämmentynyt kuinka toimittajaksi itseään kutsuva tekee johtopäätöksiä kolmen anekdootin perusteella.".

Liha on terveellistä ja tuo hyvänolon, Monet vegetaristit kärsivät B-12 vitamiinin puutteesta, ja lihan sisältämä rauta ja sinkki imeytyvät elimistöön paremmin kuin kasvistuotteista tai pillereistä saadut versiot.”
- Vegaanit voivat kärsiä B-12sta puutteesta, eivät vegetaristit. Monipuolinen vegaani-ruokavalio sisältää sinkkiä ja rautaa tarpeen määrin ja itse asiassa ilman maitotuotteita, vaikuttavat jopa paremmin, koska kalsium estää raudan ja tiamiinin(B1) imeytymistä.

Eläinten keskuudessa on luonnonlaki, viidakonlaki, miksikä ikinä sitten haluaakin sitä kutsua, mutta ihminen on olento joka kykenee tekemään eettisiä päätöksiä ja voi valita niin että ei syö toisia lajeja..”

”Anoreksiaa esiintyy eniten keskiluokkaisilla ja rikkailla. Siellä missä on nälänhätää ei syömishäiriöitä tunneta.” (Ava dokumentti)Eläinten olot ovat kuin liian nopeasti kaupungistuvien kylien lapsilla. Heikot hakataan, pienet jäävät jalkoihin, kuolevat isojen saappaiden alle. Eri jengit tappelevat keskenään kun tuntemattomat laitetaan samaan ahtaaseen tilaan. Turhautuminen ja tekemisen puute johtavat toisiin kohdistuvaan fyysiseen väkivaltaan.
Aika on rajallinen, on stressi ja samalla elämä on virikkeetöntä. Ympäristö on harmaata ja likaista. Oletko siisteysintoilija? Kuvittele eläväsi jatkuvan sotkun keskellä pystymättä vaikuttamaan asiaan mitenkään.
Melusaaste aiheuttaa mielenterveysongelmia, häiriintymistä –lisää stressiä. Olosuhteet ovat kuin keskitysleirillä, viereisesi kuolevat, muttet voi tehdä mitään. Kuolema, veri ja sisälmysten haju ympäröivät tilaa.
Tappaminen itsessään tapahtuu eläimestä riippuen tainnuttamalla sähköshokilla elektrodien tai tainnutuspistoolin avulla. Tainnutus ennen tappamista on mahdollista myös hiilidioksidipistoolin avulla, joka mitä ilmeisimmin aiheuttaa eläimelle paniikin kaltaisen reaktion.

Suomalaiset tunnetusti määrittelevät itsensä työnsä kautta. Itseisarvo ei myöskään ole vähimmissäkään määrin tuotantoeläinten mittarina. Niin kauan kuin eläinten tappaminen on niinkin massiivista kuin 150 000 tuotantoeläintä(pelkästään Suomessa) päivätahdilla, eivät ne muuta voi ollakaan. Toisin kuin turkistarha-eläinten lainsäädäntö on eräissä maissa säädetty sellaiseksi että kun eläinten olot ovat luonnonmukaiset, ei toiminta ole enää kannattavaa, ei olisi mahdotonta parantaa ”ruokakarjan” oloja inhimillisiksi vähentämällä radikaalisti lihansyöntiä ja maidontuotantoa.

”Kyllä meillä vaan miun nuoruuessa syötiin kunnon puhasta fläskiä”

On turha vedota siihen, kuinka ihminen on aina pärjännyt pääasiallisesti lihansyöjänä. ”Oikeaa, kunnon ruokaa”.
Lihankulutus on nousevasta kasvisruokasuuntauksesta huolimatta kasvanut viisinkertaisesti maailmassa vuodesta 1950.
Liharuuan hiilijalanjälki ja ilmastopäästöt eivät ole ihan pieni ongelma. !---!
Lihansyönti kulminoituu oikeastaan kaikkeen; Laiduntaminen vaatii luonnonniittyjä, jotka vievät tilaa kaksi kertaa viljeltyä maata enemmän. Kun niityt kuolevat jää ainoaksi vaihtoehdoksi rehu, josta välillisesti menetetään ruuaksi kelpaavaa viljaa moninkertaisesti; rehua tarvitaan 7kertaisesti naudan lihakiloa kohti, 4kertaisesti possua ja puolet enemmän lintukarjasta saatavaa lihaan. Perspektiiviä antamaan mainittakoon että amerikkalainen syö vuodessa kaksi kertaa oman painonsa verran lihaa!
Noin joka kuudes ihminen näkee nälkää.
Lihansyönti ynnä rasvaiset maitotuotteet lisäävät elintasosairauksia, muun muassa syöpää, sydän- ja verisuonitauteja.
Aikamme paradoksi on kieltämättä että maailman köyhä väestö kilpailee ruuaksi kelpaavista luonnonvaroista karjan kesken.

Vesi on tulevaisuuden öljy

Mitä isompi ja näin myös tuottamattomampi eläin, sitä enemmän kuluu vettä karjan ruokintaan. Tällä hetkellä vesipula-alueilla asuu 470 miljoonaa ihmistä eli enemmän kuin 76 suomen kansalaisten verran.
Maatalouden käyttämä vesimäärä on noussut 60% vuodesta 1960. Tarve kasvaa siinä missä vesipulasta kärsivien määräkin.

Totaaliveganismi kaikille?

Jos amerikkalainen vähentäisi lihankulutustaan 5%, siis pitäisi karkeasti ottaen kasvisruokapäivän kerran viikossa, vapautuisi 7,5 milj.kg viljaa ruokkimaan ne 25miljoonaa nälkää näkevää, jotka maassa on. Kasvisruokaystävällinen ruokavaliokin voi olla pieniä tekoja, mutta yhtäkaikki; talkoot ovat yhteiset. 

Ei kommentteja: