tiistai 20. lokakuuta 2009

Tiedote: Tampereen seudun opiskelijajärjestöt ja poliittiset nuorisojärjestöt: Tampereen seutu edelläkävijäksi ilmastoasioissa

Tampereen seudun poliittiset nuorisojärjestöt, ylioppilaskunnat ja ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat toivovat seudun päättäjiltä nopeita ja selkeitä toimia ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa. "Valmistelussa olevassa seudullisessa ilmastostrategiassa on lueteltu tapoja vähentää päästöjä, mutta poliittista tahtoa ei ole vielä näkynyt", linjaa Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Kaisa Myllylä. Seudullisen ilmastostrategian luonnoksessa on lueteltu selkeä keinovalikoima, joilla Tampereen seudun on mahdollista linjata ilmastopolitiikkaansa edistyksellisempään suuntaan.

Suomessa perinteiset raja-aidat rikkova sopimus ilmastotavoitteista on pystytty tekemään jo esimerkiksi Vantaalla, jossa valtuusto sitoutui viiden prosentin vuosittaisiin päästövähennyksiin. Tampereen seudulla on mahdollisuudet vähintään samaan kehitykseen, jos seutustrategian edelläkävijyystasoihin sitoudutaan", toteaa Tampereen vihreiden nuorten puheenjohtaja Jaakko Stenhäll. Edelläkävijyystasojen saavuttaminen vaatii uusia rakenteita luovia investointeja, jotka keskittyvät niin energiansäästöön kuin kaupungin perusinfrastruktuuriinkin.

Uusien toimien lisäksi ilmastopolitiikka vaatii myös uudenlaisia tapoja tehdä seudullista yhteistyötä. Järjestöt toivovatkin, että seudun päättäjät pystyvät toimimaan yhdessä muun muassa järkevän kaavoitus- ja liikennepolitiikan alalla. "Ilmastonmuutoksen kaltaisissa suurissa, rakenteita mullistavissa haasteissa kuntarajat avaava yhteistyö on välttämätöntä", toteaa Pirkanmaan kokoomusnuorten puheenjohtaja Olli Marjalaakso. Esimerkkinä tästä on seudullinen raideliikenne, joka tulisi vihdoin toteuttaa.

Kestävän ilmastopolitiikan rakenteiden luominen olisi koko Tampereen seudulle suuri imagoetu, ja kannustaisi ilmasto- ja energiatekniikan yrityksiä keskittymään tänne. Järjestöt painottavatkin, että elinkeinopolitiikan ja muiden poliittisten toimien on oltava tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään myös muualla kuin juhlapuheissa.


Tampereen yliopiston ylioppilaskunta
Kaisa Myllylä
puheenjohtaja
kaisa.myllyla@uta.fi
050-3612845

Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta
Kimmo O. Virtanen
puheenjohtaja
kimmo.o.virtanen@tut.fi
040 713 0080

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta
Tessa Ekola
puheenjohtaja
tessa.ekola@tamko.fi
044 0826560

Pirkanmaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta
Suvi Saarinen
Hallituksen puheenjohtaja
pj@pako.fi
045-672 2651

Tampereen vihreät nuoret
Jaakko Stenhäll
puheenjohtaja
jaakko.stenhall@gmail.com
045-1378505

Pirkanmaan kokoomusnuoret
Olli Marjalaakso
puheenjohtaja
olli.marjalaakso@uta.fi
050-4104355

Pirkanmaan Sosialidemokraattiset Nuoret
Sanna Marin
vt puheenjohtaja
sanna.marin@uta.fi
040-5935535

Hämeen vasemmistonuoret
Emilia Lehtomäki
puheenjohtaja
emilia.lehtomaki@gmail.com
044 543 51 63

Pirkanmaan Keskustanuoret ry,
Matias Hildén
puheenjohtaja
matias.hilden@uta.fi

Ei kommentteja: