torstai 29. lokakuuta 2009

Propaganda vs. vihreän politiikanteon ilot

Ehkäpä edarivaalien innoittamana keskustan yliopistolle on ilmaantunut vihreiden vastaista propagandaa sisältäviä lappuja. Vihreiden sanotaan myyneen sielunsa Kokoomuksen tavoitteiden edistämiseen niin Tampereella kuin valtakunnallisesti ja edistävän luontoa tuhoavia hankkeita kaikkialla vaikutuspiirissään. Näiden väitteiden valossa on hyvä pysähtyä tarkastelemaan näin eri vaalikausien keskellä sitä mitä vihreässä politiikassa viime aikoina on tapahtunut.

Vihreiden toiminnan vaikuttavuuden ja merkityksen osalta tapaan suhteuttaa pari tunnuslukua, niin Tampereella kuin valtakunnallisestikin:

1) Tampereella 11/67 valtuutettua. Tuolla paikkamäärällä Tampereen pormestariohjelmaan saatiin merkittäviä vihreitä tavoitteita, suurimpana pikaraitiotien rakentamisesta päättäminen tällä valtuustokaudella. Ajankohtaisiin asioihin liittyen joulukuussa valmistuvasta seudullisesta ilmastostrategiasta on syytä odottaa hyviä ja rakenteellisia vaikutuksia, poliittisen kentän yli ulottuvan autoilupuolueen olemassaolosta huolimatta.

2) Eduskunnassa 14/200 kansanedustajaa, ja hallituksessa kaksi ministeriä. Jo viime viikolla julkaistu ilmasto- ja energiapoliittinen tulevaisuusselonteko kertoo selvästi, mikä merkitys ilmastonmuutoksen tosisssaan ottavalla puolueella on hallituksessa ja tulevaisuuden Suomen rakentamisessa.

Mutta miten meillä, kaukana kabineteista? Virnun osalta voin sanoa vain sen, että olemme kokeneet parhaimmaksi tavaksi vaikuttaa, keskustella ja nostaa asioita keskusteluun. Tänä vuonna olemme tätä työtä tehneet liittyen esimerkiksi tulevaisuuden eläkeratkaisuihin, kaupungin liikennejärjestelyihin, seudulliseen ilmastostrategiaan, turpeenpolton älyttömyyteen ja poliittisten nuorisojärjestöjen tukiin. Tärkeintä on ollut hyvä meininki sekä avoin ja nuorekas ote. Tähän työhön toivotammekin kaikki mukaan, asiat kun muuttuvat muuttamalla ja töitä tekemällä, eivät pelkällä länkytyksellä.



PS. Räksytyksen lisäksi toinen koomiselta vaikuttava lähestymistapa kriittisyyteen on irrottautua sisällöistä kokonaan ja keskittyä puhtaasti toiminnan muotoon sekä yleiseen vallantäyteisyyteen. Tämä valitettavasti vain usein johtaa hengettömään politiikkaan, jossa vaikutusvalta koetaan yksilöiden omaksi pääomaksi ja komeat cv-merkinnät menestyksen takeeksi. Tästä mainio esimerkki on Kokoomusnuorten tuore Vaikuta paremmin -kampanja.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Aamulehdessä oli tänään komeasti esillä vihreiden negatiivinen kanta uusiin turvealueisiin Pirkanmaan alueella.

Minusta tämä on rohkeaa politiikkaa ja vähän tekisi mieli ottaa kunniaa Virnulle asian nostamisesta esiin. Politiikka on tiimipeliä, joten liikaa ei voi tässä ottaa itsellemme kunniaa, mutta ihan vähäsen kuitenkin voitaisiin.