torstai 29. huhtikuuta 2010

Helsingin bajamajamonopoli

Helsingin kaupunki ei hyväksy yksityisiä bajamajoja:
"Jokainenhan voi viettää vappua jossakin muualla, jos ei kestä tätä hommaa."

Selvästikin tässä on jonkinlaista kysyntää, johon Helsingin kaupunki ei ainakaan tänä vuonna pysty tai halua vastata. Nähdäkseni tässä yleisesti jurppivat seuraavat asiat: bajamajoja on liian vähän ja ne ovat joidenkin makuun liian sotkuisia - ei sillä, kyllähän kaikki varmaan haluaisivat asioida siistimmin, mutta kysymys on siitä, että jotkut olisivat valmiita maksamaan siisteydestä. Vastaisuudessa olisi hauska nähdä, että kaupunki, jos se kerran haluaa säilyttää bajamajamonopolinsa (ja viheraluemonopolinsa) tarjoaisi parempaa palvelua esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

- Enemmän bajamajoja.
- Vuokrattavia bajamajoja. Lukittava bajamaja ja avain/kortti/koodi vuokraajalle.
- Siisteydeltään erilaisia bajamajoja. Tarjottaisiin edelleen ilmaista asiointia, mutta niille, jotka arvostavat siisteyttä, tarjottaisiin maksullisia koppeja, joiden siisteydestä pidettäisiin huolta esim. siivoamalla niitä tai rajoittamalla asiointia ihan määrällisesti tai päihtymyksen (proxynä sotkemisalttiudelle) mukaan.
- Kokonaisia viheralueita voisi rajata maksullisiksi. Kaupunki saisi näin kerättyä rahaa siistimistä varten. Eihän tämä mitenkään tekisi järjestelmästä mitenkään täydellisesti saastuttaja maksaa-periaatteen mukaista, mutta olisi askel siihen suuntaan. Ja tähän liittyen
- Vuokrattavia viheralueita. Puistoja lienee vaikea pilkkoa kovin pieneen palasiin, mutta kaupunki voisi huutokaupata (jotkut) puistot yksityisille yrittäjille/seurueille ja sopimukseen voisi kuulua tai olla kuulumatta alueen siivoaminen seuraavana päivänä.

P.S. Ovatkohan bajamajat muuten yleensä miesten/naisten bajamajoja? En nyt pitkän talven jäljiltä muista millään.

Ei kommentteja: