maanantai 26. huhtikuuta 2010

Vapon lopetettava luonnontilaisten soiden hyväksikäyttö

Suomalainen valtion enemmistöomistuksessa oleva energiayhtiö Vapo Oy on jatkamassa luonnontilaisten soiden hyödyntämistä energiakäyttöön. Pirkanmaalla tämän hetken polttavimpana kysymyksenä on arvokas Parkanon Rukoneva, jossa ojitus aiotaan aloittaa suolla esiintyvän ja Pirkanmaalla uhanalaisen riekon lisääntymisaikaan. Lisäksi lupahakemuksia on jätetty useiden muidenkin soiden valjastamiseksi energiakäyttöön. Kehityssuunta on kestämätön. Ojitusten seurauksena suuri osa Suomen soista on muuttunut hiilidioksidia sitovista ekosysteemeistä huomattaviksi hiilidioksidin lähteiksi.

Vapo vaatii, että kaksi prosenttia soista tulee valjastaa energiantuotantoon. Samanaikaisesti Vapon mainossivuilla luvataan joviaalisti suojella "kauniita soita lastemme hämmästeltäväksi vaikka kolminkertainen määrä". Käytännössä jo kahdenkin prosentin tavoite tarkoittaisi turpeenpolton aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen moninkertaistumista samalla kun Suomi on sitoutunut merkittäviin päästövähennyksiin.

Vapon hamuamien suoalueiden käyttö energiantuotantoon aiheuttaa jatkuvan uhan luontomme monimuotoisuudelle. Suomen luonnontilaiset suot muodostavat huomattavan osan Euroopan biologisesti arvokkaasta ja monimuotoisesta alkuperäisluonnosta. Runsaasti yli puolet alkuperäisestä suoalasta ei ole enää luonnontilaista. Jäljellä olevien luonnontilaisten soiden suojelun tulisi olla kansallinen kulttuuritehtävämme. Valtionyhtiö Vapon onkin lopetettava vielä luonnontilaisten soiden ottaminen energiantuotantoon.

Salla Sinkkonen, puheenjohtaja
Hanna Hakko, varapuheenjohtaja
Tampereen vihreät nuoret - Virnu ry

(Mielipidekirjoitus on lähetetty Aamulehden mielipidepalstalle. Kiitokset Jaakolle pohjan kirjoittamisesta.)

Ei kommentteja: