tiistai 19. huhtikuuta 2011

Ekologisen jalanjäljen pienentämiseen tarvitaan strategia

Suomalaisten elintapa ylittää luonnon kantokyvyn noin viisinkertaisesti. Jos kaikki eläisivät kuten suomalaiset, tarvittaisiin viisi maapalloa. Jo nykyisellä kulutuksen tasolla maapallon väestö kuluttaa noin 1,5 maapallollisen verran.

Seuraavan hallituksen on luotava Suomelle strategia suomalaisten ekologisen jalanjäljen saattamiseksi yhden maapallon kokoiseksi vuoteen 2050 mennessä. Tämä strategia on otettava talouspolitiikkaa ohjaavaksi lähtökohdaksi. Kaikki taloudelliset päätökset pitää punnita ensin siten, että tiedetään lisäävätkö vai vähentävätkö ne ympäristökuormitustamme. Vain kuormitusta vähentävät päätökset tulee hyväksyä.

Vaalien alla yksi keskeisimmistä teemoista on ollut kansantalouden kestävyysvajeen paikkaaminen. Jos se hoidetaan ensisijaisesti talouskasvulla, asettaa se samalla suuria haasteita ekologisen jalanjäljen pienentämiselle. Jotta ekologinen jalanjälkemme palautettaisiin kestäväksi ehdottamallani aikataululla, kolmen
prosentin talouskasvun vallitessa tarvittaisiin käytännössä kuuden prosentin parannuksia ekotehokkuuteen kaikessa Suomen tuotannossa vuoteen 2050 asti joka vuosi. Tähän uskoo tuskin edes hartainkaan teknologiauskovainen.

Ympäristön säästämiseen ohjaavan veropolitiikan ja uusien teknologisten innovaatioiden tukemisen lisäksi tarvitaan siis myös keskustelua kansantaloutemme koosta. Kuinka pitkään meillä on varaa elää yli luonnon kantokyvyn? Kuinka pitkään meillä on oikeus elää kulutustottumuksilla, joiden yleistyminen maailmanlaajuisiksi ei ole ikinä mahdollista?

Kansantalouden kestävyysvajeen paikkaaminen on tärkeää. Vielä tärkeämpää on poistaa vaje luonnon kantokyvyn ja ihmisten aiheuttaman kuormituksen väliltä.

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 19.4.2011. Inspiraationa kirjoitukseen oli Timo Järvensivun kirjoitus Degrowth.fi-sivustolla

Ei kommentteja: