Kuuntelin aamulla radioita, ja siellä mollattiin taas politiikoita. Harjoitin aamupalalla ajatusleikkiä ja käänsin väitteet ylösalaisin.
politiikot pitävät vaaleja välttämättömänä pahana, joka katkaisee neljän vuoden välein eduskuntatyön= kansa pitää vaaleja välttämättömänä pahana, joka keskeyttää ärsyttävästi rauhallisen ihmiselon neljän vuoden välein: lempisarjan tilalla on puuduttava vaalitentti ja kadulla kampanjaväki hyppii silmille
poliitikot ovat kiinnostuneita kansasta vain kuukautta ennen vaaleja
= kansa on kiinnostunut poliitikoista vain vaalien alla, kun on pakko päättää, ketä äänestää, jos silloinkaan
poliitikot painuvat vaalien jälkeen takaisin kabinetteihinsa
= kansa huokaisee helpotuksesta, kun poliitikot painuvat vaalien jälkeen pois häiritsemästä
En syyttäisi politiikan tilasta vain poliitikkoja, enkä toisaalta kansaakaan. Enkä varsinkaan puhuisi henkisestä taantumasta, jota joissain puheenvuoroissa on viljelty, minusta se on suorastaan loukkaavaa. Sosiologian opiskelijana haluan kääntää katseen rakenteisiin ja kulttuuriin, jotka ovat historiallisesti rakentuneita ja joita on useita lomittain. Jos politiikkaan osallistuminen tarkoittaa joko ehdokkaaksi asettumista tai äänestämistä, ei ole mikään ihme, jos ihmiset toimivat sen mukaisesti. Kuinka moni meistä jaksaa jatkuvasti "toimia laatikon ulkopuolella"? Vaalien välillä osallistuminen monimutkaisten huonosti tiedotettujen lausunto- ja valituskierrosten avulla on vaikeaa, eikä ole ihme, jos ihmiset eivät jaksa nähdä vaivaa. Julkinen keskustelu on vaikeaa, koska päätöksenteon taustalla olevat tiedot ovat surkeasti saatavilla.
En ihmettele, jos kaikki eivät tiedä, ketkä istuvat tai eivät istu hallituksessa. Miettikääpä, mistä tuo tieto on helposti saatavilla, mistä olette sen itse kuulleet. Kun googlaan "hallitus", tulee ensimmäisenä tuloksena kyllä hienosti valtioneuvoston sivu "nykyinen hallitus", mutta kun klikkaan sitä, en vieläkään heti löydä tietoa siitä, mistä puolueista hallitus koostuu. Ministerit on kyllä lueteltu, mutta puoluekannat näen vasta, kun klikkaan erikseen jokaista ministeriä. Käyn siis kaikki ministerit läpi ja tsekkaan, mitkä puoleet ovat mukana ja mitkä puuttuvat? Kuinka moni etsijä olisi jo luopunut yrityksestä?
Hallituksen kokoonpanon löytäminen on vain jäävuoren huippu. Se ei ole ehkä vaikeinta, mutta mitä monimutkaisempaa tietoa pitäisi löytää, sitä vaikeampaa se on. Osaa tiedosta ei ole edes yritetty asettaa helposti saataville, ja osassa yrityksistä on epäonnistuttu.
Kuvaavaa on, että ehkä helpoiten tiedon hallituksen kokoonpanosta löydät wikipediasta hakemalla esim. "Suomen hallitus". Wikipedia on netissä avoimesta muokattava tietosanakirja.
Uskallan väittää, että avoimuus onkin yksi tärkeimmistä avaimista politiikan ongelmiin. Kun tieto on helposti saatavilla, sitä on helpompi seurata ja siitä on helpompi käydä keskustelua. Mutta kovin kauaa emme jaksa keskustella vain keskustelun ilosta. Keskustelulla pitää olla jokin tarkoitus, ja se voisi olla esimerkiksi suora ja sitovat kansanäänestys tai oman kaupunginosan valtuusto, jossa päätettäisiin oman lähiympäristön asioista.
Esimerkiksi Sveitsissä kansanäänestykset ovat arkipäivää ja siksi myös politiikasta puhuminen on normaalia ja luontevaa. Sveitsin mallissa on toki puolensa, enkä tarkoita, että kaikki suoran demokratian muodot ovat helposti toteutettavia, mutta tärkeintä olisi, että ryhtyisimme pohtimaan, mitä me haluamme demokratialta. Suoran demokratian uudistuksia odotellessa päätöksen teon taustalla oleva tieto on avattava kaikkien helposti käytettäväksi, jotta ne, jotka nykyisessä järjestelmässä jaksavat tehdä niistä ymmärrettäviä koosteita keskustelun tueksi, voisivat sen mahdollisimman helposti tehdä.
Oma motivoituneiden joukko on herännyt myös Vihreiden sisällä. Vihreät on pitkään ollut etunenässä ajamassa avoimuutta päätöksentekoon (ks esim. Demokratiaohjelma vuodelta 2004). Nyt nuorista aktiiveista alkunsa saanut projekti haluaa tuunata puolueen sisäisen päätöksenteon avoimuuden huippuunsa. Seuraa tänään alkavan prokkiksen kehitystä täällä: http://uusipuolue.wordpress.com/.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti