tiistai 28. kesäkuuta 2011

Nuorisoa kaupunginvaltuustoon

Kaupunginvaltuuston viimeisessä kokouksessa ennen kesätaukoa päätettiin myöntää läsnäolo- ja puheoikeus kahdelle Tampereen nuorisofoorumin edustajalle kaupunginvaltuuston kokouksiin. Kyseessä oli nuorisofoorumin oma aloite kaupungille. Ennestään nuorisofoorumilaisilla on jo läsnäolo- ja puheoikeus osassa kaupungin lauta- ja johtokuntia, ja mm. tähän vedoten kaupunginhallitus yrittikin aluksi jättää foorumilaiset seuraamaan valtuuston työskentelyä lehtereiltä, missä kuka tahansa saa istua. Lopullinen päätös myöntää myös puheoikeus oli mielestäni hyvä ja perusteltu, vaikka siihen liittyy muutamia ongelmakohtiakin.

Nuorisofoorumilaiset muodostavat siinä mielessä erilaisen ”erityisryhmän” esimerkiksi maahanmuuttajiin tai vammaisiin verrattuna, että heillä ei ole äänioikeutta. Tältä kannalta siis on perusteltua, että nimenomaan heille tarjotaan tällainen erityinen kanava vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon. Lisäksi tietenkin tämän voisi ajatella myös tuovan politiikkaa ja päätöksentekoa lähemmäksi nuoria – se kun on tunnetusti keskivertonuorelle vierasta ja kaukaista. Tosin nuorisofoorumin edustajat ovat jo muutenkin yhteiskunnallisesti aktiivisia ja vaikuttamisesta kiinnostuneita, mutta ehkäpä heidän välityksellään tietoa välittyy paremmin muullekin nuorisolle.

Valtuuston keskustelussa tästä päätöspykälästä oltiin hieman huolestuneita siitä, onko valtuuston kokouksiin osallistuminen foorumilaisille mielekästä. Suuri osa asioista kun ei kosketa heitä lainkaan, kokoukset voivat kestää hyvinkin myöhään, ja sisältävät paljon poliittista jargonia. Joissain puheenvuoroissa oltiin ainakin leikillään huolestuneita jopa siitä, tuleeko valtuustossa istuminen pikemminkin vieraannuttavan nuoria kunnallispolitiikasta, kun he näkevät käytännössä kuinka pitkäveteistä ja hidasta se joskus on. Toisessa puheenvuorossa taas huolenaihe oli, tulevatko nämä nuoret valtuustoon vain edistämään omaa orastavaa poliittista uraansa. Lisäksi keskustelussa kyseenalaistettiin, josko tämä onko tämä oikea ja todellinen ratkaisu siihen, että nuoret eivät paljoakaan kunnallisesta päätöksenteosta tiedä eikä se heitä hirveästi kiinnostakaan.

Oli miten oli, tällainen järjestely päätettiin tehdä koeluontoisesti tämän valtuustokauden loppuun asti (joulukuuhun 2012). Aivan ensimmäinen tällainen päätös tämä ei ole, koska Vantaalla ja Ylöjärvellä sikäläisillä nuorisofoorumeilla on vastaava oikeus. Miettimistä riittänee ainakin sen suhteen, mihin foorumilaisten istumapaikat valtuustosalissa sijoitetaan, ja minkälaisia järjestelyjä heidän puheenvuoronpyyntöjensä suhteen tehdään. Täytyy vain toivoa, että nuoret rohkeasti käyttävät puheoikeuttaan valtuustossa ja tuovat esiin nuorten näkökulmaa eivätkä pelästy valtuustokokousten näennäistä muodollisuutta - tai nukahda poliitikkojen pitkien ja piimäisten puheenvuorojen aikana.

Ei kommentteja: