keskiviikko 27. elokuuta 2008

Ensikommentteja budjettiriihestä

Hallituksen tekemät linjaukset veronkevennyksistä saivat ainakin minut hieman hämmentyneeseen tilaan. Toisaalta edes työtulovähennyksen avulla tehdyt painotukset pienituloisille ovat hyvä asia, mutta hallituksen lähes progressioneutraali linja ei voi vihreitä täysin tyydyttää. Toki nyt tehty ratkaisu on esimerkiksi Kokoomuksen ajamaa linjaa huomattavasti parempi, ja mielestäni esimerkiksi Pekka Ravin aiemmat lausunnot (jossa hän haukkui pienituloisille painottuvia veronkevennyksiä oppositiopolitiikaksi) pitäisi ottaa kunnon käsittelyyn. Nyt tehtyä ratkaisua tarkastellessa ainakin vaikuttaa siltä, että oppositioon tuntuivat jääneen Ravi ja muut Kokoomuksen kovimmalla linjalla olevat, jotka lähinnä varmistelivat oikeiston peruskannattajien ääniä. No, Kokoomuksne ja RKP:n onneksi sentään alkoholiverotus pysyi ennallaan ja viiniä suositaan edelleenkin kohtuuttomasti lähinnä sen takia että varakkaat ovat tottuneet sitä subventoidusti juomaan.

Vihreänä toimijana kannattaa kuitenkin aina muistaa, että pieniä puolueita on varsinkin hallitustyöskentelyssä helppo syyttää kaksilla korteilla pelaamisesta; jääväthän monet tärkeät tavoitteet suurempien puolueiden valtapolitiikan tallottavaksi. Tästä huolimatta nykyisessä hallituksessa mukanaolo on mahdollistanut paljon vihreille tärkeitä asioita, ja tämän takia pienemmät takaiskutkin on helpompi niellä. Pienikin puolue voi saavuttaa neuvottelemalla paljon, ja vihreillä riittää kaksia kortteja pelattavaksi pitkälle tulevaisuuteen.

Siirtyminen kohti ekologisempaa kulutuspainotteista verotusta on hyvä ja välttämätön tavoite pidemmällä aikavälillä, josta tulee pitää kiinni. Lyhyemmällä aikavälillä perusvihreä voi olla tyytyväinen siihen että saa keskustaoikeistolaisen hallituksen tekemään sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa.

Ei kommentteja: