lauantai 30. elokuuta 2008

Hämeenkadun pyöräkaistoista on jo hyvät suunnitelmat

Reilu viikko sitten kävimme muutaman virnulaisen kanssa tarkastelemassa Hämeenkadun pyöräkaistojen tilaa. Pyöräkaistoihin nykyisessä muodossa liittyy monia ongelmia: niiden huomaamattomuus, mainostelineiden ja puiden sijainti, autojen parkkipaikat ja terassit. Sen kummemmin emme lähteneet yksittäisiä ongelmakohtia käymään läpi, vaan totesimme, että jos Tampereen keskustan kevyen liikenteen kehittämissuunnitelmaan sisältyviä luonnoksia Hämeenkadun pyöräteistä lähdetään toteuttamaan, monet näistä ongelmista poistuvat. Ongelmat ovat siis jo tiedossa ja ratkaisuehdotuksiakin olemassa.

Tämänhetkisen tilanteen pohjalta ei voi tehdä lopullisia päätelmiä siitä, miten kaistat kunnolla toteutettuna toimisivat. On erikoista, että suuren yleisön tiedossa ei ole, ettei tämä kokeilu ole lopullinen versio pyöräkaistoista. Tampereen kaupungin keskustan kevyen liikenteen kehittämissuunnitelma ja selvitys Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun kevyen liikenteen järjestelyjen vaihtoehdoista löytyy osoitteesta http://www.tampere.fi/liikenne/projektit/kevyenliikenteenkehittamissuunnitelma/index.html. Suunnitelmassa on Hämeenkadun kevyen liikenteen väylän kapeuden osoittamissa rajoissa esitetty muutama vaihtoehto pyöräkaistojen toteuttamiselle. Selvityksessä on ratkaistu juuri virnulaistenkin havainnoimia ongelmia. Esimerkiksi Erkki Axenin pelkäämät näkövammaisten ongelmat poistunevat sillä, että pyöräkaistat toteutettaisiin eri päällystemateriaalilla ja erotettaisiin kävelytiestä mahdollisesti esimerkiksi kiviraidalla tai tasoerottelulla.

Pyöräkaistat parantavat lähes missä muodossa tahansa sekä kävelijöiden että pyöräilijöiden turvallisuutta Hämeenkadulla. Kaikki tilaongelmat poistuisivat jos yksityisautoilu kiellettäisiin, mutta kyseinen vaihtoehto käsittääkseni valitettavasti hylättiin selvityksiä tehdessä aivan ensimmäisenä. On jo kuitenkin kaupungin johdollekin itsestäänselvää, että Tampereen pääkadulla tulee olla mahdollisuus liikkua päästöttömästi, terveellisesti ja vaivattomasti. Selvitykset ja suunnitelmat on jo siis laadittu niin Hämeenkadun kuin koko keskustan osalta – nyt tulee vain pitää huoli siitä, että ne myös toteutetaan. 

Ei kommentteja: