lauantai 2. elokuuta 2008

Voittajan on helppo hymyillä, budjettiriihessäkin

Virnussa vallitsevasta kesäisestä juhlatunnelmasta huolimatta poliittisen kentän muilla alueilla tapahtuu. Elokuun mittaan nimittäin on alkamassa taas budjettiriihi, jossa tällä kertaa oleellisimmat kysymykset taitavat keskittyä veronalennusten mittavuuden ja painotusten ympärille.

Ylen uutisoinnin mukaan kyse olisi etenkin vihreiden ja Kokoomuksen välisistä näkemyseroista sen suhteen, pitäisikö tuloveron kevennys kohdistaa pienituloisille vai Kokoomuksen mallin mukaan kaikille tuloluokille. Valtiovarainministeri Jyrki Katainenhan on perustellut retorisella nerokkuudellaan muunlaista veronalennusta "ontoksi". Kokoomuksen uusliberalistisen politiikan tavoitteiden kannalta muunlainen ratkaisu olisikin onttoa, vaikka kansantalouden ja työllisyyden kehittymisen kannalta köyhimpien ostovoiman parantaminen olisikin parempi vaihtoehto.

Vihreiden ei tässä yhteydessä kuitenkaan kannata alkaa tekemään asiasta arvovaltakysymystä, vaan pyrkiä tavoittelemaan edes siedettävää kompromissia. Jo kertalleen (muualla kuin juhlapuheissa) haudatut ekologisen verouudistuksen periaatteet voisivat ainakin osin livahtaa verotuskysymyksissäkin mukaan. Toisaalta tämäkään ei paljoa lämmittäisi, mikäli hallitus tekisi uhkaavan taantuman alla niin raivokkaan oikeistolaista ja jopa ylioptimisista politiikkaa mitä Katainen haluaisi. Miehellähän on mm. omaa ministeriötään toiveikkaammat inflaatio-odotukset, ja samalla melkoinen luottamus omien tavoitteiden eteenpäin viemiseen. Jo yksin tästä syystä olen omistanutkin otsikon ministeri Kataisen budjettitunnelmille.

Jännittäväksihän tämä kaikki asian vetää, osin myös pääministerimme odotetun vaiteliaisuuden takia. Budjettiriihestä voi tulla näin ollen mitä tahansa ulos, ja vain toivoa sopii ettei kovin paljoa joutuisi häpeämään hallituksen linjauksia. Jäänemme tarkkailemaan tilannetta

Ei kommentteja: