keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Autojen keskustasta ihmisten keskusta

(mielipidekirjoitus, julkaistu Tamperelaisessa 20.11.2010)

Tampereen keskustaa ollaan pikkuhiljaa elävöittämässä muuttamalla katuja kävelypainotteisiksi tai kävelykaduiksi. Yhdyskuntalautakunta päätti kokouksessaan 29. kesäkuuta lisätä Näsinlinnankadun, Hallituskadun ja Kuninkaankadun alueen kävely- ja pyöräilypainotteisuutta. Samaan suuntaan edetään, kun kaupunki lisää Kyttälän kävelypainotteisuutta. Hämeenkadun eteläpuoli onkin kauan kaivannut tällaisia piristysruiskeita. Suunta on loistava niin ympäristöystävällisyyden kuin kaupungin viihtyisyydenkin näkökulmasta.

Päättäjien tulisi kuitenkin reippaasti muuttaa katuja suoraan kävelykaduiksi pelkän kävelypainotteisuuden lisäämisen sijaan. Näin katuja rauhoitettaisiin ja samalla lisättäisiin keskustan elinvoimaisuutta. Usein esitetty huoli keskustan elinkeinoelämän näivettymisestä ei pidä paikkaansa. Kävelykatujen on päinvastoin havaittu lisäävän liikkeiden myyntiä. Viihtyisät kävelykadut houkuttelevat ihmiset liikkeelle.

Kehittäminen tuleekin nyt suunnata keskustan ytimeen, Hämeenkatuun. P-Hämpin valmistumisen tulee näkyä kaupunkikuvassa: parkkipaikkoja pitää vähentää maan pinnalta roimasti ja näin vapauttaa kaupungin keskustaa ihmisille. Hämeenkadusta tulee tehdä kevyt- ja joukkoliikennekatu, johon varataan tila myös tulevalle ratikalle.

Ennen kaikkea Hämeenkadusta tulee tehdä kaupunkilaisten ajanviettopaikka ja ylpeyden aihe, jota ihailtaisiin ja josta otettaisiin mallia kaupunkisuunnitteluun ympäri maata. Ensiaskeleet ovat jo hyvät. Autojen keskustasta on tehtävä ihmisten keskusta.

Salla Sinkkonen, puheenjohtaja
Hanna Hakko, varapuheenjohtaja
Tampereen vihreät nuoret Virnu ry.

Ei kommentteja: