torstai 23. joulukuuta 2010

Vegaanin joulukiukku ja muuta..

On jouluviikko. Se tuli huomaamatta, tilaamatta, yllätyksenä ja kaikkea sellaista..
Hirvitys kauhistus saan lukea uutisia, kuinka monta suklaa levyä tai kuinka monta kiloa rosollia voi joulupöydässä syödä 2000 kalorin päivä kulutukseen. (On muuten kuulemma kaksi levyä tai viisi kiloa.) Ja saan lukea, kuinka nekin 2000 kaloria voi jumpata etukäteen jo veks. Ajattelin kyllä syödä juurikin niin paljon suklaata kuin tuntuu hyvältä, sanoipa hesari mitä vain. (Tarkennetaan: Reilun Kaupan –suklaata, ei sitä verisuklaata, josta myös joulun alla huhutaan.)

Vegaaniliiton sähköpostilistalla on kolmen viikon ajan huhuiltu hyviä kinkku-reseptejä –sellaisia tofuisia—Joulun lehtihaastatteluita varten. Työpaikan jouluaterialla vegaani söi rosollia ja perunoita. Tarjoilija katsoi hämmästyneenä kysyttäessä laatikoista: ”tulee niin harvoin vastaan”. Ei se mitään, rosolli on hyvää..olisin kyllä halunnut sen kermavaahto-etikka-kastikkeella. Kaura”kermavaahtoon” ja vaaleanpunaiseksi värjättynä. En kaipaa pöytään tofu-möhkälettä kinkunkorvikkeeksi. Eikä vegaanin joulukinkun vaihtoehto ole joulukiukkukaan. Joulukiukku tulee jostain ihan muusta. Joulukiukku kuuluu kaikille!

Joulukiukku on suomalainen perinne. Se alkaa hyvissä ajoin, kun ensimmäiset jouluvalot ilmestyvät kauppojen ikkunaan nostamaan stressin-odotustasoa. Töissä kaikki sekoavat joulun lähestyessä kuin Joulu ja sitä vääjäämättä seuraava vuoden loppu olisi päätepiste jollekin suuremmallekin. Ei, kyllä valitettavasti vielä vuoden vaihduttuakin pitää tulla takaisin töihin. (Tosin sitä en uskalla huikata vastapäätä istuvalle tavallista rankemmin kiroilevalle työkaverilleni.)

Kauneimmat joululaulut, joulunavaus, asunnottomien jouluateria, koulun joulunäytelmä ja tiernapojat..ja alkaa keskustelu, joulun uskonnollisuudesta. Ateistin joulukiukku? Ei ateisti määrätietoisesti inhoa ja vihaa kaikkea uskontoon liittyvää. Pitäkööt laulunsa ja juhlansa. Niistä voi poimia rusinat päältä –ja ehkä valikoiden vähän vastustaa loppuja. Ja miksi asunnottomien jouluateria mainitaan tässä listassa? Useimmissa kaupungeissa seurakunta järjestää tämänkaltaista toimintaa ja juhlaan kuuluu ruuan ja lämpimän majapaikan lisäksi hartaus ja veisuu. En usko että moni asunnoton vastustaa kristillisyyttä yhtä voimakkaasti kuin koulun joulunäytelmää kirkkoon kuulumattomien oppilaiden vanhemmat. Ateisti asunnottomat eivät jostain syystä ole kovin järjestäytynyt liike.

Joulukiukkua ei paranna myöskään suljetut lentokentät, myöhästelevät junat tai luikkaat pikatiet. Pitkänmatkan junat olivat tiistaina myöhässä puolituntia. Vain puolituntia. Tiukkaan pakattuja junavaunuja täynnä tavallista äkäisempiä joulunviettoon suuntaavia juhlijoita. Kerään omaa kiukkuani, joka on vielä antanut odotella itseään. Joulukiukkuni kliimaksi on 25.12. kun aion uhmata kaikkia karmanlakeja ja ahtautua tuollaiseen Vr:n matkustuskapseliin. Matkan pituuden etukäteisarvio: 45 min. Lippu ostettu hyvissä ajoin –lahjat ei. Kokoan itseäni. Töiden jälkeen pisteisku kauppoihin. Suunnitelma laadittu valmiiksi etukäteen. Epätoivo. Pipariksi se kuitenkin menee..niinkuin Joulu aina.


Joulukiukkua on kuitenkin (ainakin) kahta lajia: sitä joka harmittelee ja stressaa lahjoja, koristeita ja sen sellaista ja sitten sitä toisenlaista kiukkua -- sellaista, joka ajaa lapset ja vaimon hankeen Jouluaattona.

Tätä naputellessani oli valmistunut tutkimus, jonka mukaan tuo viimeksi mainittu kiukku, on pystytty määrittelemään suomalaisten geenistön erikoisominaisuudeksi. Suomalaisten geenistöstä on löydetty alkoholin kanssa huonosti yhteen sopiva geeni, joka aiheuttaa impulsiivisuutta ja aggressiivuutta. Ja niistä aineksista syntyy eräs suomalaisen joulupöydän erikoisuus: joulukiukku.

Aiemmin mainittu asunnottomien joulu jatkuu avoimin ovin Tampereen Mustassa Lampaassa aattopäivästä Tapaninpäivän iltaan. Ja myös SPR:n Nuorten turvatalo päivystää Joulun aikaan 24/7.

Rauhallista kauden juhlaa.

-anne

(ehkä ensi kerralla blogiin jotakin poliittisempaa, joulu on kuitenkin täynnä tähtiä ja punaista väriä..ja vihreää!!)

Ei kommentteja: