tiistai 27. syyskuuta 2011

Aatemarkkinoiden satoa

Tampereen yliopistolla järjestettiin keskiviikkona 21.9 jälleen perinteeksi muodostuneet Aatemarkkinat, joissa Virnukin oli pitämässä omaa pöytää. Flyereiden ja omenoiden jaon sekä jutustelun yhteydessä järjestimme arvonnan, johon Aatemarkkinoilla vierailleet osallistuivat kirjoittamalla vihreän ajatuksen. Ajatukset järjestettiin lapuissaan ensin pyykkipoikien avulla sievään riviin narulle kaikkien markkinoille osallistuneiden ihasteltaviksi, jonka jälkeen niistä tapahtuman päätyttyä arvottiin voittaja. Hän sai ikiomakseen Punnitse ja säästä -kaupan lahjakortin!


Kirjoitetut vihreät ajatukset sisälsivät tulevan Autottoman päivän (22.9) hengessä useita kehotuksia kaksipyöräisen suuntaan: useissa lapuissa haluttiin niin lisää pyöräteitä kuin autotonta keskustaakin. Myös kierrätys oli Aatemarkkinoilla suosittu teema, ja sitä helpottamaan toivottiin esimerkiksi "jokaisen pirtin pihaan myös lasin- ja metallinkeruuastiaa" kuin biojäteastiaakin joka kotiin. Kierrätykseen liittyen vihreäksi todettiin myös kirpputoreilla käynti. Uuden ostoa taitaa vältellä Uppo-Nallekin, sillä häntäkin oli osattu vihreäksi ajatukseksi siteerata: "Ihmiset tahtovat kaikenlaista, vieraita tavaroita vieraista maista. Onneen ei tarvitse tavaraa hankkia -siihen ei tarvitse edes pankkia".


Aatemarkkinoilla tuli esiin myös pari uutta radikaalia innovaatiota: oli esimerkiksi ehdotettu, että muovipussien myynti voitaisiin kieltää kaupoissa kokonaan. Hauskin lapun sisältö taas oli tiivistetty sanaan "kateus", joka toki sekin yhdistetään jonkinlaiseen mielen vihreyteen.


Aina niin ihana ruoka oli myös muistettu mainita monessa lapussa: niissä ehdotettiin niin luomuun, reiluun, vegeilyyn kuin lähiruokaankin siirtymistä niin yksilön, oppilaitosten kuin kaupunginkin osalta. Näin syksyllä pari Aatemarkkinoilla vierailijaa oli muistanut ehdottaa myös metsään menemistä ja sienien ja marjojen hakemista sieltä.


Ruuan ekologisuuden ja eettisyyden lisäämisen lisäksi lappuihin oli kirjoitettu muitakin arkeen kuuluvia vihreitä tekoja: oli muistutettu valojen sammuttamisesta sekä portaiden käyttämisen suosimisesta hissin sijasta. Lapuissa oli painotettu myös oman mielipiteen ilmaisemisen tärkeyttä: ydinvoimallekin "pitää uskaltaa sanoa ei".


Aatemarkkinoista jäi virnulaisille mainio mieli.

Kiitokset niin arvontaan osallistuneille kuin Punnitse ja Säästä -liikkeelle lahjakortista!



Ei kommentteja: