tiistai 20. syyskuuta 2011

Opiskelija, vaalit pidetään syksyllä, lähde ehdolle! Osa 2.

Kirjoitin aiemmin tässä kuussa opiskelija- ja ylioppilaskuntien vaaleista ja ehdolle lähtemisestä. Palaan nyt asiaan tarkemmin Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan eli Tamyn ja Tamyn Vihreän listan näkökulmasta. Moni asioista pätee muihinkin ylioppilaskuntiin ja opiskelijakuntiin. Jos opiskelet korkeakoulussa, ja varsinkin jos opiskelet Tampereen yliopistolla, lue tämä!

Tamyn Vihreä lista on tavattavissa Tampereen yliopiston päätalon aulassa keskiviikkona 21.9. klo 10-16. Sen jälkeen samassa tilassa alkaa Tamyn hallituksen kyselytunti ja sen jälkeen edustajiston kokous, voit siis helpoti tulla katsomaan, mistä on kyse! Vihreän listan edustajistovaalistartti pidetään ke 28.9. klo 17 alkaen, kaikki ehdokkuudesta vähänkin kiinnostuneet ovat tervetulleita! Starttiin saamme vieraaksi Rosa Meriläisen, joka on itsekin toiminut edustajistossa ja Tamyn hallituksessa.

Mitä edustajistovaaliehdokkuus tarkoittaa?

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit pidetään marraskuun alussa. Ehdokasasettelu sulkeutuu 30.9. Ehdokkaaksi voi lähteä jokainen ylioppilaskunnan jäsen ja kukin on ehdolla omalla tavallaan. Jokaisen, joka kannattaa vihreitä arvoja ja haluaa edistää niitä myös yliopistolla, ei kannata jättää vaaleja väliin! :)

Mikä edustajisto?

Edustajisto on vähän niin kuin Tamyn eduskunta. Edustajistossa on 40 jäsentä ja varajäseniä tuplasti. Edustajisto kokoontuu lukuvuoden aikana suunnilleen kerran kuussa, välillä harvemmin, välillä tiuhemmin. Jos varsinainen jäsen ei pääse paikalle, tulee varajäsen hänen sijastaan kokoukseen. Edustajisto valitsee Tamylle hallituksen ja päättää muun muassa toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta.

Lue lisää Tamyn päätöksenteosta: http://www.tamy.fi/n%C3%A4in-tamy-toimii

Mikä Vihreä lista?

Tamyn Vihreä lista on edustajistoryhmä, johon kuuluu tällä hetkellä viisi varsinaista jäsentä ja kymmenen varajäsentä. Tamyn hallituksessa on myös yksi Vihreän listan jäsen, näin on ollut jo usean vuoden ajan, mutta se riippuu aina siitä, onko listan jäsenillä kiinnostusta hallitustyöskentelyyn.

Listan nettisivut löydät täältä: http://www.uta.fi/jarjestot/vihrealista

Täältä löydät edellisten vaalien vaaliohjelman ym: http://www.uta.fi/jarjestot/vihrealista/vaalit09.html

Vihreä lista löytyy Facebookista nimellä Tamyn Vihreä lista. Meillä on myös ryhmän sisäinen fb-ryhmä, johon olet tervetullut.

Vihreä lista on poliittisesti sitoutumaton, mutta se ajaa avoimesti vihreitä arvoja ja tekee ajoittain yhteistyötä Tampereen vihreiden nuorten ja muiden kaupunkien vihreiden opiskelijaryhmittymien kanssa. Vihreä lista ei ole yhdistys, eli järjestökiemurat eivät työllistä Vihreän listan tyyppejä. Koska porukkamme on suuri, kenenkään ei tarvitse olla asiantuntija kaikessa. Muutenkin tapaamme aina ennen edustajiston eli edarin kokouksia ja keskustelemme sähköpostilla päätettävistä asioista, kukaan ei siis ole yksin ja muodostamme kannat keskustellen. Jokainen saa äänestää, miten haluaa, jollei ole samaa mieltä ryhmän kanssa, eikä ole harvinaista, että näin käy ja se on ok. :)

Miksi Vihreä lista haluaa juuri sinut ehdolle?

Vihreä lista haluaa tarjota edustajistovaaleissa äänestäville opiskelijoille mahdollisimman kattavan ja edustavan listan ympäristöstä ja yhdenvertaisuudesta välittäviä ehdokkaita. Haluamme tarjota mahdollisuuden lähteä ehdolle ja päästä päättämään Tamyn asioista, loistavassa porukassa tietysti. :)

Jotta edustajistosta tulisi mahdollisimman edustava ja se osaisi ottaa päätöksenteossa huomioon erilaisten opiskelijoiden tarpeet, tarvitsemme eri-ikäisiä opiskelijoita eri pääaineista, naisia, miehiä ja kaikkia siltä väliltä, erilaisista asioista kiinnostuneita ja tietäviä ihmisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia. Haluamme ehdolle tuoreita naamoja, jotka eivät vielä ole jumiutuneita kangistuneisiin kaavoihin. Edustajiston toimintaa oppii tekemällä ja seuraamalla, samoin vaalikampanjointia. Haluamme ehdolle myös niitä vielä hieman epäröiviä, jotka haluavat tukea Vihreää listaa ja sen ajamia tärkeitä asioita lähtemällä ”nimeksi listalle”. Olet loistava tyyppi ja voit naamalla ja nimelläsi edistää yliopiston vihertymistä! :)

Mitä ehdokkuus vaatii?

Vaaleja voi tehdä sen verran kuin itse haluaa ja ehtii. Jos olet kovin kiireinen, mutta haluat olla mukana hyvässä jutussa, voit lähteä nimeksi listalle, mutta jos haluat panostaa, se on helppoa ja saat ryhmältä siihen taustatukea ja -tietoa.

Jos lähdet nimeksi listalle, sinun täytyy minimissään allekirjoittaa ehdokasilmoitus (löytyy Tamyn nettisivuilta http://www.tamy.fi/vaaliasiakirjat) ja toimittaa se Vihreälle listalle viimeistään 30.9., mielellään kuitenkin ennen sitä. Tule johonkin tapahtumaan tai tapaa meitä yliopistolla, kun päivystämme pari päivää ennen dead linea ehdokasilmoituksia keräillen. Ehdokkaiden tulee myös osallistua ehdokasvalokuvaukseen. Olisi myös hauskaa, jos ehdokkaat ehtisivät vastata SYL:n vaalikoneeseen. :) Järjestämme porukalla tapaamisen ja vaikka facebook-session, jossa pohdimme vaalikoneen vaikeimpia kysymyksiä. On myös hienoa, että kerrot kaikille opiskelijakavereille, että olet ehdolla – harva opiskelija, varsinkaan juuri aloittanut, edes tietää, että vaalit ovat tulossa ja liian harva äänestää, koska ei tunne ehdokkaita.

Kaikki tätä enemmän tehtävä on plussaa ja tietysti toivottavaa, että mahdollisimman moni osallistuisi enemmän. Teemme yhteisen vaaliohjelman, eli olisi hyvä, että osallistuisit siitä päättämiseen, että voit helposti allekirjoittaa sen vaatimukset. Kampanjoimme lokakuussa yliopistolla ja toivomme, että ehdokkaat osallistuvat suurella joukolla. Jaamme myös esitteitä ja levitämme julisteita yliopistolle ja pyrimme kukin kampanjoimaan netissä. Jos kaverisi lähtee myös ehdolle, voitte vaikka tehdä yhteisen flyerin tai facebook-sivun. :) Voit miettiä, mitä tärkeitä asioita haluaisit tuoda esiin omassa kampanjoinnissasi (ks. esim. vaaliohjelma).

Ei sitten muuta kuin mukaan!

Edustajiston toimintaan osallistuminen on mahtava tilaisuus tutustua edustuksellisen demokratian ja päätöksenteon rakenteisiin käytännössä. Se antaa oppia kokouskäytännöistä ja vaikuttamisesta. Erinomaista kokemusta siis!

Tule mukaan Vihreän listan tapaamisiin ja kysy jo mukana olevilta, niin kuulet lisää!


Terkuin, Salla, Vihreän listan ryhmänjohtaja, salla.sinkkonen@vihreat.fi

Ei kommentteja: