maanantai 1. maaliskuuta 2010

Hyviä uutisia kunnanvaltuustosta

Virnu kävi viime viikolla seuraamassa kunnanvaltuuston kokousta. Seuraavassa muutama huomionarvoinen asia.

Valtion tarjoamasta pormestarinvaalikokeilusta käytiin pitkä keskustelu. Eri osapuolilla oli erilainen käsitys siitä, olisiko kokeilu ollut Tampereelle askel eteen vai taaksepäin. Vihreät oli enemmistön kanssa samaa mieltä siitä, että valtion esittämä kokeilumalli oli liian epämääräinen, että siihen olisi voitu sitovasti ilmoittautua. Mallissa pormestari olisi ollut seremoniallisempi kuin nykyjärjestelmässä, ja rinnalla olisi ollut mukana eräänlainen virkapormestari. Meillä on haluttu, että pormestarilla olisi poliittista valtaa ja sitä myötä myös vastuuta parlamentarismin hengessä.

Kun kokeiluun ei lähdetty, päätettiin sen sijaan vaikuttaa eduskuntaryhmiin kuntalain muuttamiseksi siten, että suora pormestarinvaali tulisi mahdolliseksi. Huvittavana yksityiskohtana keskustelun aikana SKP:n Jari Heinonen muuten täsmensi omaa kantaansa: "voishan se pormestari siis ehkä olla nainenkin". Hyvä tietää!

Strategiaraportista käydyn keskustelun aikana SDP:n Loukaskorpi kiinnitti huomiota asiaan, johon Virnussakin voisi olla syytä ottaa kantaa. Ilmeisesti aikuisten hammashuollon turvaksi asetettu hoitotakuu on nyttemmin johtanut tilanteeseen, jossa lasten hammashuollosta on karsittu reilusti resursseja. Aikuisten hammashuollon tila on selvästi parantunut, mutta ennaltaehkäisevästä työstä luopuminen on harvoin todellisuudessa taloudellisestikaan järkevää. Lapsilla ei tietysti myöskään ole realistisia mahdollisuuksia itsenäisesti hankkiutua yksityiselle hampaitaan hoidattamaan, joten tilanne on melkoisen absurdi.

Kokouksessa päätettiin myös perustaa seudullinen joukkoliikenneviranomainen ohjaamaan liikennöin kehitystä. Tämän voi toivoa järkevöittävän koko lähiseudun liikennettä. Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan parannuksia!

Erityisellä jännityksellä olimme odottaneet keskustelua viikottaisesta kasvisruokapäivästä kouluihin. Helsingissä aiheesta käyty keskustelu oli ollut poikkeukselisen värikästä, mutta meillä pahemmilta ylilyönneiltä säilyttiin. Joitakin epäilyksiä niin kasvisruuan kalliudesta, mausta ja ravitsemuksellisista ominaisuuksista esitetiin niin Kokoomuksen, SDP:n kuin SKP:nkin taholta, mutta valtuutettumme Oras Tynkkynen ja Emilia Olkanen pystyivät helposti osoittamaan huolet turhiksi.

Loppujen lopuksi kukaan ei vastustanut Joonas Lepistön tekemää aloitetta kasvisruokapäivän valmisteluiden aloittamisesta, joten aiheesta ei tarvinnut edes äänestää.

Seuraavaksi joku voisikin tehdä aloitteen siitä, että vastaava operaatio koskisi vaikkapa koko Tampereen Aterian tarjontaa. Koululaisten puolesta on helppo päättää asioita, kun heillä ei omaa edustustaan valtuustossa ole, eivätkä he pääse vielä äänestämäänkään.

1 kommentti:

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Tuo lasten hammashoidon resurssien pieneneminen on kyllä hyvä esimerkki myös siitä, miten eilen puheissamme ollut lasten luokkayhteiskunta näkyy.