tiistai 30. maaliskuuta 2010

Tampereen ratikka ja hervantaporvarin mielenlaatu

Palasin juuri Tampereen sivistysyhdistyksen ja valtuuston XL-ryhmittymän järjestämästä ratikkaillasta. Ilta koostui kahdesta alustuksesta, joista erityisesti Antero Alkun puheenvuoro toi esiin konkreettisesti ne puolet raideliikenteestä, joita ei yksinkertaisesti voida saavuttaa muin keinoin. Alustuksien välissä ja jälkeen käytiin keskustelua, jonka aikana kuultiin puheenvuorot kaikkien merkittävien valtuustoryhmien edustajilta, poislukien Vasemmistoliiton (lieneekö syynä järjestävä XL-taho, vai ollaanko vasemmalla sitä mieltä, että joukkoliikenteen kehittäminen ei ole mahdollista puuttumatta kapitalistisen yhteiskunnan perusrakenteisiin). Myös Virnun tiedottaja Leeni piti mainion puheenvuoron, vaikka tilaisuuden puheenjohtaja Pauli Välimäki häntä kovin neidittelikin.

Tilaisuudessa esitetty kritiikki koostui lähinnä puheenvuoroista ”mutta niin kallista on, kun vanhustenhuoltokin” tai yksittäisistä sekoiluista ”vetybussit tekevät ratikat tarpeettomiksi”. Pekka Paavolan mukaan Suomessa on lunta ja siksi ratkaisemme asian laittamalla busseja autojen sekaan. Lasse Oksanen peräänkuulutti arkirealismia kustannusten suhteen. Itse peräänkuuluttaisin vastaavasti järkirealismia, joka pohjaa tehtyihin tutkimuksiin, kustannusarvioihin ja muualta Euroopasta saatuihin kokemuksiin - raitiotie on kustannustehokkain ratkaisu toimivan, luotettavan, skaalautuvan ja houkuttelevan joukkoliikenteen järjestämiseksi tälle vuosisadalle.

Mielenkiintoisin osa tilaisuutta oli kuitenkin paluumatka bussilla Hervantaan. Muutamaa penkkiä edempänä istui kaksi herrasmiestä, joista toinen oli käyttänyt tilaisuudessa puheenvuoron, jonka mukaan ratikka tulisi älyttömän kalliiksi, koska Hervannan valtaväylän keskelle kertyy paljon lunta, jonka vuoksi ratikka olisi rakennettava sillalle. Bussin ehdittyä Hämeensillalle alkoi vuodatus siitä, kuinka kokoomukseenkaan ei voi enää luottaa, kun esimerkiksi Riitta Koskinen on kääntynyt ratikan kannalle. Syynä tähän oli hänen analyysissaan se, että vihreät on saanut kokoomuksesta kuristusotteen XL-ryhmässä, sillä kokoomus haluaa pysyä erossa demareista, joiden kanssa kokoomuksella vallitsee korruptiovyyhtien luoma kauhun tasapaino.

Luontevasti keskustelu ajautui korruption ja markkinatuomioistuimen kautta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka on valitettavasti ajautunut ajamaan kaiken maailman vähemmistöjen, seksuaalisten ja naisten, asemaa, eikä enää puolusta lainkaan demokratiaa. Varsinainen yllätys ei ollutkaan enää seuraava teema siitä, kuinka laiskat afgaanit ja kurdit tulevat tänne, vaikka vanhukset Koukkuniemessä kärsivät. Ukrainasta tehtiin 30-luvulla kommunistinen maa. Hassi, Välimäki ja muut vihreät stalinistit ovat tästä hiljaa. Ugh, hervantaporvari on puhunut!

Ei kommentteja: